De telers zien kansen in de kersenmarkt voor Nederlands product omdat Nederlandse kersen populair zijn onder het publiek dat er graag een premiumprijs voor betaalt omdat het een smakelijk seizoensproduct is. Nederlandse kersen gelden bovendien als het neusje van de zalm.
De groei van de teelt wordt in technische zin verklaard door de opkomst van nieuwe rassen. De kersenteelt wordt bedreigd door de suzuki-fruitvlieg (Drosophila suzukii). Deze invasieve soort vormt een ernstige bedreiging voor de teelt van kersen, maar ook andere zacht fruit zoals aardbeien, frambozen en druiven. In 2024 mochten kersentelers die last hebben van suzuki-fruitvlieg voor het laatst gebruikmaken van twee gewasbeschermingsmiddelen. Of deze maatregel telers laat besluiten te stoppen zodat het areaal kersen volgend jaar krimpt, is nog onduidelijk. De NVWA constateerde verkeerde toepassing van de middelen tegen de fruitvlieg. Die vonden waarschijnlijk plaats bij de meest ouderwetse telers die op hoogstambomen telen; daar kan spuiten zorgen voor meer 'drift', verspreiding van de middelen in de omgeving. Juist het traditionele product vergt minder goed te beheersen spuitwerk.
Pruimen
Een heel andere trend is te zien in de pruimenteelt. Het areaal nam af. In 2024 werd 40% minder grond gebruikt dan aan het begin van de eeuw. Voor pruimen wordt nog maar 260 hectare gebruikt, zo'n 520 voetbalvelden. Ook het aantal bedrijven dat pruimen teelt nam af. In 2024 zijn er nog 270 bedrijven die pruimen telen. Dat zijn er bijna de helft minder dan in 2000, toen er nog 480 pruimentelers waren.
De meeste bedrijven die kersen of pruimen telen, doen dat in combinatie met ander fruit, zoals appels of peren. In 2024 zijn er ruim 219 bedrijven die kersen samen met een andere fruitsoort teelden, 223 bedrijven teelden pruimen in combinatie met ander fruit. 120 kersentelers teelden uitsluitend kersen; zij zijn goed voor 35% van het totale kersenareaal.
Het aantal bedrijven dat alleen pruimen teelt, nam de laatste jaren af. In 2024 teelde 13% van de pruimentelers daarnaast geen andere fruitsoort. Deze pruimentelers (45 bedrijven) teelden samen 18% van het totale pruimenareaal. In 2010 werd door meer telers (106) uitsluitend pruimen geteeld (17%).
Pruimentelers hebben meer last van buitenlandse concurrentie dan kersen. Hollandse kersen zijn een begrip. Pruimen zijn pruimen, hoewel Albert Heijn zijn best doet om juist Nederlandse pruimen te promoten. Door het natte weer zien ze er dit jaar niet zo fraai uit. Volkskrant-columniste Sylvia Witteman maakte er op X een grapje over.
Dit ga ik op een t-shirt laten drukken. Op tiethoogte. pic.twitter.com/IMviHib95C
— Sylvia Witteman (@sylviawitteman) August 6, 2024
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog