Volgens een internationaal onderzoek van de slaap-app fabrikant Sleep Cycle, slapen Nederlandse jongeren het meest.

Grootschalig onderzoek met mobieltje
Sleep Cycle vergeleek tussen maart en juni 2015 de lengte en de kwaliteit van de slaap van tieners over de hele wereld. Dat leverde slaapgegevens op van meer dan 50.000 jongeren tussen de 14 en 18 jaar. Volgens de Amerikaanse National Sleep Foundation, moet deze leeftijdsgroep tussen de 8 en 10 uur slaap per nacht hebben om optimaal te kunnen functioneren. Eén nachtje weinig slapen leidt al tot een slechte concentratie in de klas en een grotere kans op verkeersongelukken. Te weinig slaap op lange termijn zorgt voor een verhoogd risico op bijvoorbeeld obesitas, diabetes en het krijgen van een beroerte.
Helaas zijn er maar weinig jongeren die de 8 uur halen.

Europeanen scoren goed
De Nederlandse jongeren registreerden de meeste uren slaap met de app: gemiddeld iets minder dan 8 uur (7.53) per nacht. De Japanse tieners kwamen het slechtst aan hun slaap toe. Zij sliepen gemiddeld nog geen 6 uur (5.54) per nacht. De slaapkwaliteit in Europa en Rusland blijkt beter dan in Australië en de VS. De scores van slaapkwaliteit waren het hoogste in Oostenrijk en het laagste in de VS. Wereldwijd gaan tieners gemiddeld om 23.40 uur slapen. Wat opstaan betreft, lijken Nederlandse jongeren een luizenleventje te hebben. Ze staan het laatst op van iedereen, pas om 8 uur. Daarnaast lijkt het erop dat de gemeten hoeveelheid en kwaliteit van de slaap wel degelijk invloed hebben op stemming. Oostenrijkers hebben het beste (ochtend)humeur, maar juist de Japanners blijken 's ochtends helemaal niet vrolijk.

Bewegingen verraden slaper
Sleep Cycle ontwikkelde een app die je slaappatroon kan meten. Het slaappatroon bestaat, mits de slaapkwaliteit goed is, uit zo’n drie fasen: lichte slaap, diepe slaap en rapid eye movement oftewel REM slaap waarin je vaak droomt. Cycli van deze fasen duren gewoonlijk ongeveer 90 minuten en herhalen zich de hele nacht. De app meet op basis van de hoeveelheid bewegingen hoe diep iemand slaapt. Dit gebeurt met de accelero- of versnellingsmeter in de telefoon. Door het mobieltje op je matras te leggen, registreert het apparaat je bewegingen. De app zou iemand op een prettig moment kunnen wekken, namelijk in de lichte slaap.

We blijken de slaapdata nog wel met een korreltje zout te moeten nemen. Volgens slaapwetenschappers is het namelijk nog niet bekend of de gebruikte apps de slaapfasen correct registreren.

Fotocredits: “Sleeping on the train”, Chris Gladis .
Dit artikel afdrukken