Ruim 80% van de Nederlandse jongeren tussen de 11 en 16 jaar sport minstens 2 keer per week en beweegt gemiddeld 4 dagen in de week een uur per dag.

Dat blijkt uit het nieuwste Health Behaviour in Schoolaged Children-rapport van de Universiteit Utrecht, het Trimbos Instituut en het Sociaal Cultureel Planbureau. Het HBSC-onderzoek wordt iedere 4 jaar gehouden.

Geen slechte score zou je zeggen, maar nog altijd te weinig volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (3 keer per week sporten en iedere dag minstens een uur bewegen).

"Sinds 2001 is in deze cijfers nagenoeg niets veranderd en dat is opvallend gezien de toenemende aandacht voor bewegen in de laatste jaren", zegt hoofdonderzoeker Gonneke Stevens. "Dit betekent dat jongeren ongeveer 3 dagen per week minder dan een uur bewegen. Dit is alle beweging opgeteld tijdens 1 dag: fietsen naar school of vrienden, lopen, spelen en sporten.”

Ook blijkt uit het HBSC-rapport dat minder dan de helft van de jongeren dagelijks groente eet. Naarmate ze ouder worden, ontbijten middelbare scholieren minder vaak en eten ze minder fruit: maar een derde eet iedere dag een stuk fruit. Middelbare scholieren met een niet-westerse migratieachtergrond en uit minder welvarende gezinnen hebben vaker een ongezonde leefstijl.

Toch een lichtpuntje. De opvallendste constatering uit het rapport is dat de afgelopen 16 jaar het frisdrankgebruik van de Nederlandse jeugd is gehalveerd. Stevens: "Op het gebied van frisdrank lijkt er een heuse 'cultuurverandering' gaande." Een appel mee naar school blijkt echter "nog steeds niet cool genoeg"; dat dan weer wel.
Universiteit Utrecht - Nederlandse jeugd beweegt nog steeds niet genoeg
  • Deel
Druk af