Uit een Britse studie eerder dit jaar bleek dat 61% van de huisdiereigenaren wil weten wat de milieu-impact is van het voer dat ze voor hun dier kopen. Vanwege de flinke voetafdruk van de dierenvoedingsindustrie is dat misschien maar goed ook, schrijft BBC-news.

Hond en kat goed voor 30% milieu-impact
Volgens een ander rapport stoot de wereldwijde pet food-sector meer broeikasgassen uit dan landen als Mozambique en de Filippijnen. Dit rapport berekende ook dat elk jaar een gebied twee keer zo groot als het Verenigd Koninkrijk wordt gebruikt voor de productie van droogvoer voor katten en honden, om nog maar te zwijgen over natvoer.

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat katten- en hondenvoer verantwoordelijk is voor 30% van de milieu-impact van de vleesindustrie.

Dat is een goede reden om huisdieren geen conventioneel vlees meer te geven. Veganistisch voer, insecten of zelfs vlees dat in een laboratorium is gekweekt, kan uitkomst bieden als we toch vleesetende huisdieren willen blijven houden.

Het Londense Good Dog Food hoopt kweekvlees voor huisdieren in de komende jaren op de markt te brengen. Als joint venture tussen twee biotechbedrijven, Agronomics en Roslin Technologies, maakt het onderzoeksteam al in het laboratorium gekweekte kip.

Het productieproces van laboratoriumvlees begint met stamcellen, afkomstig van een embryo of een volwassen dier, die vervolgens in een laboratorium worden gekweekt. Volgens een methode die lijkt op wat er in het lichaam van een dier gebeurt, krijgen de stamcellen voedingsstoffen zoals aminozuren, glucose en vitaminen toegediend.
De techniek maakt het mogelijk vlees te produceren zonder vee te hoeven houden en te slachten. En het Good Dog Food-team zegt dat er geen extra stamcellen nodig zijn omdat de voorraad "oneindig vernieuwend" zou zijn.

Owen Ensor, chief executive van Good Dog Food, zegt dat in het laboratorium gekweekt vlees aanzienlijk minder land, water en elektriciteit gebruikt en landbouwgerelateerde vervuiling, ontbossing en verlies van biodiversiteit vermindert. Ook wordt verwacht dat voor de productie geen antibiotica nodig zijn.

In Singapore is een dergelijk product, gekweekt kippenvlees, al te koop voor menselijke consumptie. En in de VS gaf de Food and Drug Administration vorige maand toestemming aan een start-up die soortgelijke in het laboratorium gekweekte kip maakt voor mensen.

Hond hoeft niet per se vlees
Onze honden, die tussen de 15.000-40.000 jaar geleden gedomesticeerd zijn, zijn genetisch al aangepast aan een koolhydraatrijk dieet, zou blijken uit een studie uit 2013. Dus voor honden staan andere duurzamere alternatieven voor vlees ook open. Katten daarentegen zouden beslist vleeseters zijn.

Nicole Paley van UK Pet Food wijst erop dat de huisdiervoedingsindustrie bekend staat om het verminderen van reststromen uit de menselijke voedselketen. Bijvoorbeeld door een groot deel van het slachtafval te gebruiken. Maar ook zij ziet redenen om naar alternatieven te zoeken, omdat de beschikbaarheid van voedsel minder vanzelfsprekend is geworden. En dan komen ook alternatieven als kweekvlees in beeld.

Nuchter Nederland
In 2018 schreven we nog dat huisdieren met kweekvlees voeren vooral een Amerikaanse waanbeeld is. Inmiddels lijkt dit dus niet meer het geval.

In Nederland doen we rustig aan, zo lijkt het. Benita Beekhof, manager van de vereniging Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG), zegt dat de huisdiervoeding voornamelijk bestaat uit reststromen van humane voeding. Organen bijvoorbeeld, die eten we hier niet veel. Zolang wij vlees eten, blijven die reststromen bestaan en zal die voor huisdieren gebruikt worden, verwacht ze. Ze ziet eerder gebeuren dat mensen kweekvlees gaan eten. En als dat het geval is, dan zal de huisdiervoeding waarschijnlijk volgen, mits betaalbaar. Alleen al omdat de reststroom afneemt, maar ook omdat trends in humane voeding gewoonlijk ook de toon gaan zetten in huisdiervoeding. Mensen zien hun huisdier immers vaak als volwaardige huisgenoten en de leefstijl waarvoor zij kiezen, geldt dan ook voor hen.
Dit artikel afdrukken