Nitraat en gewasbescherming
De EC vraagt Nederland specifiek de effectiviteit van bestaande maatregelen voor de landbouw vast te stellen en zo nodig extra maatregelen te nemen om de doelen van de KRW te halen.
Volgens Vewin zijn aanvullende maatregelen nodig: in 34 grondwaterbeschermingsgebieden van de in totaal 200 gebieden zijn de nitraatconcentraties nog niet onder de norm van 50 mg/l. Rijk, provincies, LTO en Vewin sloten eind 2017 een bestuursovereenkomst om daar aan te voldoen. Als medio dit jaar blijkt dat er onvoldoende perspectief is op het halen van deze doelen, zal de minister van LNV verplichte maatregelen opleggen.
Naar verwachting is de thans geldende pakket maatregelen onvoldoende om het tussendoel en de einddoelen te halenOok op het gebied van gewasbescherming pleit Vewin voor aanvullende maatregelen. In de Tweede nota duurzame gewasbescherming (2013) heeft Nederland onder meer als doel opgenomen dat er in 2023 nagenoeg geen overschrijdingen meer zijn van de drinkwaternorm en de milieukwaliteitsnormen in het oppervlaktewater. Naar verwachting is de thans geldende pakket maatregelen onvoldoende om de tussen- en einddoelen van de nota te realiseren.
Medicijnresten en 'opkomende stoffen'
Naast deze landbouw-gerelateerde maatregelen vraagt de EC Nederland de chemische verontreiniging van het grond- en oppervlaktewater in kaart te brengen. Alleen een betrouwbare vaststelling van de druk op het watersysteem door deze stoffen kan tot effectieve maatregelen en verankering van de KRW-doelen in nationale waterplannen leiden. Overigens, schrijft Vewin, "wordt het tijd dat de Commissie met de lang verwachte strategie gericht op medicijnresten in het milieu komt."
De resten van medicijnen in water vormen een zorg waar nog nauwelijks beleid, laat staan regelgeving voor is. Niettemin hopen zich in gebieden waar grote concentraties mensen wonen, zoals Nederland, via rioleringen aanzienlijke hoeveelheden medicijnresten in het oppervlaktewater op. Het is bekend dat Limburgse beken en rivieren vervuild zijn met circa 10 ton medicijnresten. Ook is bekend dat oppervlaktewater vervuilder is naarmate de bevolking ouder is of er een ziekenhuis in de buurt staat. In Israël wees onderzoek uit dat het gebruik van gerecycled oppervlaktewater in de tuinbouw consumenten van bijvoorbeeld paprika's en komkommers laat meegenieten van de medicijnen die een land gebruikt.
In Nederland registreert het aan de Universiteit van Leiden gelieerde bureau CML de kwaliteit van het oppervlaktewater. Vorig jaar ontstond discussie over de rekenregels die het bureau hanteert om vervuilingen vast te stellen vanwege een discrepantie tussen de Bestrijdingsmiddelenatlas van CML en de op dezelfde basisdata gebaseerde website pestinfo.nl.
Op 29 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Goed dat Natuur en Milieu dit in de publiciteit brengt.
Wel komen bij mij een aantal vragen naar boven:
- Wat is de invloed van neerslag en doorstroming van de watergangen?
In rapport wordt volume benoemd als inhoud van alle watergangen. Niet de hoeveelheid volume water (door)stromend in Nederland. Althans dat is wat ik uit de getallen opmaak.
- Waterkwaliteit wordt toch gemeten bij gemalen*? Althans lijkt mij meest logische plek voor de sloten, kleine binnenwateren. Google leverde mij dit op:Waterkwaliteit polders: hoogfrequent meten is veel meer weten Zijn de meetgegevens bij gemalen openbaar / te achterhalen?
- Wordt er verders niet gemeten / gerekend al dan niet expliciet aan de kleine binnenwateren?
Het Natuur en Milieu rapport baseert zich onder andere op CLO.nl data. CLO haalt informatie onder andere weer van website emissieregistratie.nl. Hier zijn vele documenten te vinden: klik op overzicht documenten; dan op water; dan op factsheets; dan op Nederlands. Een lange lijst aan zaken komt dan naar voren met het onderwerp: Emissieschattingen Diffuse bronnenEmissieregistratie.
Van weg- en waterverkeer tot aan landbouw. PAK's, (zware)metalen, bestrijdingsmiddelen en meststoffen, you name it.
Emissies landbouw-bestrijdingsmiddelen,
Meemesten sloten
De factstheet rapporten zijn vaak in opdracht van Rijkswaterstaat wat het uitvoerende orgaan is van Ministerie Infrastructuur en Waterstaat.
* eens, dat dekt niet geheel Nederland af, maar wel een groot deel en vooral het westelijke waterrijke (en meest problematische) deel.
Van aardgas af schijnt voor weinigen meer een probleem en wordt steeds meer omarmt.
Waarom dan ook niet van landbouwgif af?
Stichting Natuur en Milieu slaat in een eigen rapportage, 'Waterkwaliteit en Biodiversiteit' alarm over de waterkwaliteit in 'kleine' wateren. Dat is het water in sloten, beken, grachten en kleine plassen, dat vaak niet gemonitord wordt.
Juist omdat onbekend is hoe ernstig de vervuiling in die ongemonitorde wateren is, kan de vervuiling "ongeremd blijven plaatsvinden", aldus de NRC. Van de wel gemonitorde wateren voldeed in 2016 99% niet aan de Europese kwaliteitseisen. Op basis van het rapport verwacht Natuur en Milieu dat Nederland de voor 2027 gestelde Europese richtlijnen niet gaat halen.
"Nederland moet ook van de kleinere wateren structureel de kwaliteit in kaart brengen en de ontwikkeling van de vervuiling gaan monitoren”, aldus de woordvoerder.
#5 Daarmee zijn de NS toch nog niet de grootste vervuiler?
Peter, #8, dank voor je reactie! Dan is dat helder: het gaat over verschillende onderwerpen.