Dat zegt Servé Hermans. Hij is geneticus en statisticus en werkt voor Hendrix Genetics, een van de twee bedrijven in de wereld die de genetica van de legkip ontwikkelen. Hendrix' enige overgebleven concurrent is de Duitse Erich Wesjohann Gruppe. Beide bedrijven overzien de hele wereld van het ei en weten wat er speelt. Beiden hebben 50% van de wereldmarkt in de genetica voor ouderdieren in handen.
Efficieny-model van de landbouw is eindig
One World brengt de kern van een opmerkelijk interview met Hermans dat op 7 januari in zijn volledige versie verscheen in De Groene Amsterdammer. Hendrix Genetics, gevestigd in Boxmeer, is tot op heden altijd zeer discreet geweest in optredens naar buiten. Zelfs op congressen voor de vakwereld is Hendrix een zeldzame verschijning. In het verleden is het bedrijf regelmatig bedreigd door mensen met bivakmutsen. Maar het bedrijf wil niet langer zwijgen omdat het vindt dat het de plicht heeft iets te vertellen: het gaat fout met de legkip. Boeren kunnen door het economische efficiency-model van de landbouw niet meer overleven, zegt directeur Servé Hermans. Het is een eindige manier van met boeren omgaan.
We willen het interview hier niet parafrasen. Klik door naar OneWorld die een ingekorte versie brengt waarmee de volledige tekst prima recht wordt gedaan.
Fotocredits: Servé Hermans, ISA
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hier nog wat aanvulling op mijn vorige reactie #2.
Op dit moment is er door 281 aanvragers een behoefte aan ruim 3.500.000 pluimveerechten voor de POR regeling. Er zit veel optimisme voor de toekomst in de sector.
Vera, maakt het veel uit of de rekensom nu op factor 3 of 4 uitkomt? De essentie van het verhaal gaat over efficientieverbetering. Mijn reactie over smaak was inderdaad niet aan jou gericht maar op andere reacties. En ik wil nu toch graag een reactie op mijn vraag over voedingswaarde van het ei. Wellicht komt die als ik stel dat de "voedingswaarde" van een ei tegenwoordig hoger is dan vroeger m.n. veroorzaakt door het veel beter uitgebalanceerde voer dat een kip eet.
#25 Theo, ik ken het antwoord niet; als in onderbouwd met statistisch onderzoek gebaseerd op cijfers.
Ik willen aanzetten tot nadenken en het in perspectief zien t.o.v. de gehele wereld die om je heen draait.
Trots op product; klopt en toch baal ik vaak dat veel consumenten weten hoe complex het is in de praktijk...
en dat vaak met oneliners iets geroepen tot voorgesteld wordt zonder een moment stil te staan bij de impact van de verandering op (alle) andere bedrijfsonderdelen/processen.
Maar ook ik weet het antwoord niet hoe de complexiteit (weer) kleiner te maken.
Het is nu het jaar van de bodem; poeh wat weet ik toch eigenlijk ook nog weinig van m'n bodem. En al zeg ik het zelf denk ik heel vaak aan m'n bodem; (Heb Salatin vorig jaar gehoord en gesproken) kortom nog een dimensie (bodem) die veel complexer wordt / blijkt te zijn.
Engelbert, een leek, ja, met gezond verstand, ja, vanuit emotie, nee. Ik heb het over rekenen, ik heb geen emoties over eieren. Kun je eens ingaan op de door mij geconstateerde onzuivere rekensom van de heer Hermans hierboven? Of die nu over eieren gaat of niet, het klopt gewoon rekenkundig niet. Ik heb smaak juist NIET samengevoegd met voedingswaarde omdat smaak een subjectieve factor is. Lees nog eens! Ik weet niet hoe ik het nog beter kan uitleggen.
Nogmaals een vraag aan Vera: ik beweer dat het veevoer van kippen nog nooit zo goed is geweest als nu. En daardoor is de voedingswaarde van het ei niet slechter dan vroeger. Wil jij met cijfers uit gedegen onderzoek het tegendeel bewijzen? Verder moet je nog steeds voedingswaarde nader duiden, wat is de eenheid ( die is er niet verklap ik al vast) en wat is er slechter? Is er nog wat beter ? Cu en vitD kwamen voorbij zonder onderbouwing. Teveel Cu in het voer en ei belast het milieu teveel, het is een zwaar metaal zoals je weet. VitD voorziening van kippen is beter als vroeger alleen voegen we het nu in het voer toe en zodoende komt het ook in het ei. samengesteld. Tevens moet je je realiseren dat smaak en voedingswaarde totaal verschillende zaken zijn die je echt niet kunt samenvoegen zoals je in verschillende reacties wel doet. Met bovenstaande kwalificeer ik de reacties van Theo o.a. #9 tevens als " grote onzin". Zie jij gebreksverschijnselen van Cu en vitD? Ik ben niet op de hoogte van je opleiding en ervaringen maar het leest als de reactie van een leek, gebaseerd op emotie.