Voor het eerst wint een Nederlander de prestigieuze World Food Prize, kopt de Volkskrant. Maar het is nog bijzonderder: voor het eerst wint een veredelaar van groentezaad de prijs. Doorgaans gaat de prijs naar onderzoekers die bijdragen aan de teelt van akkerbouwgewassen.

Simon Groot (84), telg uit een veredelaarsgeslacht uit Noord-Holland (Andijk en Enkhuizen) heeft de World Food Prize gewonnen, zeg maar de Nobelprijs voor de landbouw en voedselproductie.

Groot startte het zaadveredelingsbedrijf East West Seeds dat zich met groentezaden richt op kleine boeren in met name Zuidoost-Azië. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Bangkok (Thailand). De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo maakte het nieuws bekend.

De jury blijkt vooral onder de indruk van Groots strategie om professioneel veredeld zaad via een multinationale onderneming beschikbaar te maken voor kleine boeren. Kenneth Quin, voorzitter van de organisatie die de World Food Prize toekent, zegt: “Hij heeft met zijn onderneming een netwerk van zaadproducenten opgebouwd, dat in staat is gebleken de levens van 20 miljoen kleinere boeren in deze landen ingrijpend te verbeteren.”

We vroegen Niels Louwaars, directeur van Plantum, waarom de prijs dit jaar naar een groentenveredelaar gaat. Louwaars: "Al zo’n 15 jaar geleden heeft de wereldvoedselorganisatie FAO het woord food security verandert in nutrition security. Eindelijk honoreert ook de World Food Prize Foundation - gevestigd tussen de maisakkers in Iowa - het belang van goede voeding. Verder is het bijzonder dat de prijs naar een bedrijf gaat in plaats van naar een publieke onderzoeker. Het ziet ernaar uit dat de organisatie begint in te zien dat ook bedrijven bij kunnen dragen aan duurzame ontwikkeling."

Met de eer van de prijs komt ook een bedrag van $250.000 mee. Groot overweegt het te zullen besteden aan het beter opleiden van boeren. Goed geïnformeerde en kundige boeren, zijn betere boeren.

EWS - World Food Prize Laureate 2019
  • Deel
Druk af