Dat blijkt uit een in de gezaghebbende BMJ verschenen literatuurstudie van 134 wetenschappelijke artikelen over de effectiviteit van de Nutri-Score.
Funding bias houdt in dat onderzoeksresultaten en de conclusies die daaruit getrokken worden neigen naar het belang en de denkwereld van degene die het onderzoek betaalt.
In 39,1% van de negatieve onderzoeksresultaten betaalde de voedingsindustrie zelf het onderzoek. De voedingsindustrie heeft geen belang bij een verplichte alarmerende rode Nutri-Score op de voorkant van een product. Dat schrikt consumenten immers alleen maar af.
De onderzoekers noemen drie organisaties met naam als schuldigen aan de geconstateerde belangenverstrengeling: de Nederlandse Zuivel Organisatie, de Italiaanse federatie van de voedingsindustrie Federalimentare en de Italiaanse Nutrition Foundation.
Methodologisch gebiedt de eerlijkheid het vermelden van de mogelijkheid dat ook het omgekeerde waar zou kunnen zijn: het onderzoek dat de BMJ publiceerde, is opgezet vanuit het belang van de voorstanders van Nutri-Score om de tegenstanders van het logo de mond te kunnen snoeren. Net als politiek is ook wetenschap een strijdperk van gedachten en ideologieën.
Stephan Peters van NZO reageert op het onderzoek omdat niet transparant zou zijn hoe de conclusies zich verhouden tot de feiten.
Request to all to read the article and substantiation of made claims in summary box.@bmj_latest @HercbergS @PilarGalan10 @foodlog_nl @dickfoodlognl @paolodecastro @fleroy1974 @juan_revenga @voedingsjungle @RoodenburgA @Gezondheidsraad @agarzon @beuc @jaapseidell
— Stephan Peters (@StephanPetersNL) May 24, 2023
Bij #14: Serge Hercberg adviseert duidelijke communicatie over het gebruik van het logo (ook al vindt hij dat er minder verwarring is over gele chips of oranje olijfolie dan zijn Nederlandse critici, die overigens niet alleen van NZO komen maar letterlijk overal uit de academies komen).
En je hebt gelijk Jan Peter (met #14), wat mij betreft: als roken, zuipen en kanen voor de TV en bij het gamen normaal is, is er geen redden aan.
Wouter Klootwijk vraagt me hieronder of we weleens met 'gewone mensen' praten. Nou en of, dat deden we een aantal jaren geleden in het kader van Vinkje, de gesneuvelde Nederlandse versie van een Front-of-Pack label. De - heel duidelijke - resultaten van die gesprekken hebben we op video vastgelegd. Kijk, luister en leer wat je al wist.
Vet eruit suiker erin. Anders smaakt het naar karton. Halvanaise zelfde laken een pak.
#12 En die chips heeft opeens 7,3 % suiker (old school naturel chips minder dan 0,5% suiker).
Nutriscore is een schaamlap voor het feit dat de overheid/EU niet een paar miljard wil uit trekken voor gezondheidsonderwijs en voorlichting de komende 20 jaar.