Nederlanders die verhuizen naar een ander land, nemen vaak de Nederlandse taal, cultuur en eetgewoonten gewoon mee. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Taalunie.

Voor de meerderheid van de deelnemers in dit onderzoek is het Nederlands nog steeds een van de meest gebruikte talen in het vestigingsland: 97% van de deelnemers spreekt wekelijks Nederlands.

Naast de taal worden ook Nederlandse culturele gewoontes meegenomen over de grens. Maar liefst 97,6%, van de deelnemers maakt, koopt of eet wel eens typisch Nederlandse of Vlaamse lekkernijen. De top 10 meest genoemde lekkernijen bestond uit stroopwafel, drop, hagelslag, kroket, kaas, speculaas, friet/patat, pindakaas, mayonaise en appeltaart.

Deelnemers vertellen dat zij producten laten opsturen vanuit Nederland of België, de producten zelf inkopen als ze op familiebezoek zijn, of dat ze die kopen in speciale Hollandse winkels in het buitenland. Ze kunnen ook terecht in online ‘heimweewinkels’ of ‘Dutch Expat Shops’ waar Nederlandse producten kunnen worden besteld.

Ook Nederlandse en Vlaamse feest- en gedenkdagen worden door 63,4% van de deelnemers in het buitenland gevierd. De meest genoemde feestdagen die in het buitenland worden gevierd zijn Sinterklaas en Koningsdag.
Nieuwsberichten | Taalunieversum
Reageer
  • Deel
Druk af