Nederlanders die verhuizen naar een ander land, nemen vaak de Nederlandse taal, cultuur en eetgewoonten gewoon mee. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Taalunie.
Voor de meerderheid van de deelnemers in dit onderzoek is het Nederlands nog steeds een van de meest gebruikte talen in het vestigingsland: 97% van de deelnemers spreekt wekelijks Nederlands.
Naast de taal worden ook Nederlandse culturele gewoontes meegenomen over de grens. Maar liefst 97,6%, van de deelnemers maakt, koopt of eet wel eens typisch Nederlandse of Vlaamse lekkernijen. De top 10 meest genoemde lekkernijen bestond uit stroopwafel, drop, hagelslag, kroket, kaas, speculaas, friet/patat, pindakaas, mayonaise en appeltaart.
Deelnemers vertellen dat zij producten laten opsturen vanuit Nederland of België, de producten zelf inkopen als ze op familiebezoek zijn, of dat ze die kopen in speciale Hollandse winkels in het buitenland. Ze kunnen ook terecht in online ‘heimweewinkels’ of ‘Dutch Expat Shops’ waar Nederlandse producten kunnen worden besteld.
Ook Nederlandse en Vlaamse feest- en gedenkdagen worden door 63,4% van de deelnemers in het buitenland gevierd. De meest genoemde feestdagen die in het buitenland worden gevierd zijn Sinterklaas en Koningsdag.
Voor de meerderheid van de deelnemers in dit onderzoek is het Nederlands nog steeds een van de meest gebruikte talen in het vestigingsland: 97% van de deelnemers spreekt wekelijks Nederlands.
Naast de taal worden ook Nederlandse culturele gewoontes meegenomen over de grens. Maar liefst 97,6%, van de deelnemers maakt, koopt of eet wel eens typisch Nederlandse of Vlaamse lekkernijen. De top 10 meest genoemde lekkernijen bestond uit stroopwafel, drop, hagelslag, kroket, kaas, speculaas, friet/patat, pindakaas, mayonaise en appeltaart.
Deelnemers vertellen dat zij producten laten opsturen vanuit Nederland of België, de producten zelf inkopen als ze op familiebezoek zijn, of dat ze die kopen in speciale Hollandse winkels in het buitenland. Ze kunnen ook terecht in online ‘heimweewinkels’ of ‘Dutch Expat Shops’ waar Nederlandse producten kunnen worden besteld.
Ook Nederlandse en Vlaamse feest- en gedenkdagen worden door 63,4% van de deelnemers in het buitenland gevierd. De meest genoemde feestdagen die in het buitenland worden gevierd zijn Sinterklaas en Koningsdag.
AVG/AGV = Aaardappel, vlees, groente
Ik had eens een Deense stagiaire, zij had een boekje bij haar over Nederland, de Nederlanders en hun gewoonten. Als typisch Nederlands werd vermeld het Chinees Indisch restaurant wat zowat iedere stad of dorp herbergde...
Thuis eten we zoveel mogelijk Braziliaans, ik vind het lekkerder en volgens mij is het gezonder. Zit op dit moment in Caruaru, Pernambuco, Brazilië, dus eet als thuis...
#13 Dominique
Nederland: gerookte makreel en hollandse nieuwe, en ijskoude (-20 deg. C) korenwijn (smaakt zalig met 'moules parquées'.. Eh.. nee, ik zou niet weten wat.. Ja ! Haagse hopjes.
Belgie: mooie gdroogde rauwe hesp, zelfgemaakt garnalenkroketten, belgische kazen (nederland is geen 'kaas-'land maar een kaas-kwantiteit productie land) zoals de stinkkaas uit de Herve, en de regionale kazen die zeer rijk van smaak zijn, de pattiserie en de bonbons, en qua drank het prachtige scala van traditionele bieren, wat men in nederland nu trendy ook op aan het zetten is. Oh. ja.. Carbonades Flamandes: geen onsje hollands draadjesvlees in een uienblubber met maizena, maar mooie gegaarde brokken vlees met ui, knoflook,mosterd, laurier en een belse trappist om het op smaak te brengen. Een specialiteit in nog enkele cafe's in Blankeberghe: bordje ongepelde garnalen met een Rodenbach er bij.
Vermoedelijk mis ik nog heel, heel erg veel...
Holland en Engeland kunnen elkaar wel een hand geven.. (Da's geen compliment)
Schreef dat eerder: mIjn Belgische geliefde krijg op het 'middelbaar (moderne humaniora wetenschappelijk ; HBS-B) in de eerste klassen voedselkunde.. Sneden klassikaal met biologie kikkers open, en gingen niet naar London of Berlijn, maar op natuurkamp.
De meiden op ns kantoor durven geen vis meer schoon te maken, of een hele kip in stukken te snijden/hakken. Is veel te eng.
Dat maakt de Nederlander ook gemakkelijker te manipuleren qua voeding.
Kan je het 'Ons Kookboek' van de Vlaamse katholieke Vrouwenbond absoluut aanraden. Pas dan kun je naar de haute cuisine overstappen, die geworteld is in de boerenkeuken, niet die van bloemschikken en chemische grapjes..
Kocht vorig jaar antiquarisch (geloof naar aanleiding van Nick Tracet..) een fantastisch leuk kookboek van de Belg Caudelier (druk1925) 'Het spaarzame Kookboek', waarin voorin staat "Wie mij zal lezen, zal koksbaas wezen'. Is uniek voor die tijd.
Inderdaad met de 'spaarzame keuken' loopt nederland dus bijna 100 jaar achter.. :-)
#14 Rene, wat is AVG ?
Ik mis niet zoveel als ik een half jaartje in het buitenland ben, maar ben wel blij als er Calvé pindakaas of hagelslag wordt achtergelaten door gasten. En bij terugkomst op Schiphol trok ik altijd wel een kroket uit de muur (nu niet meer dus)
Ooit trouwens een kleine presentatie gemaakt over typisch Nederlands eten. Toch best lastig, eigenlijk is het AGV, hagelslag en haring wat me te binnen schiet als er wordt gevraagd naar Nederlands eten...
Hans Pollemans #10 Welk Nederlands/Belgisch voedsel zou jij het meest missen als je een lange tijd van huis bent?