4
Fotocredits: 'Diepvriespizza's', Wolfmann, via Wikimedia

Flash‘Nederlandse eetcultuur: 60 soorten pizza’s’

Een hoogleraar 'antropologie van ritueel en populaire cultuur’ kan ook, net als wij, gewoon tellen en meten. Irene Strengs van de Vrije Universiteit in Amsterdam deed het in de supermarkt bij haar om de hoek. Ze vindt friet en pizza ongezond en omdat ze in haar supermarkt 60 soorten pizza’s telt en 20 soorten diepvriesfriet, verklaart ze dat ongezond eten onderdeel is van de Nederlandse eetcultuur. Nog wat getallen: 21 meter ijs, 14 meter Mora en ’slechts’ 7 meter diepvriesgroente.

AGF - "Ongezond eten is onlosmakelijk onderdeel van Nederlandse eetcultuur", 14 feb 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Sytske Barkhuis
  • #4
  • 15 feb '20
  • 11:31

Het is zeker een gewaagde veronderstelling als je die doet naar aanleiding van een bezoek aan slechts 1 supermarkt.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #3
  • 14 feb '20
  • 21:34

Bij ons in de PLUS 50 cm vis en 2.000 cm vlees en vleesproducten.

Rene Smit
Rene Smit toerisme & yoga
  • #2
  • 14 feb '20
  • 18:00

Misschien heeft de dichtheid van het product of de schapruimtemeter per kg product een bepalende factor??

Wouter Klootwijk
  • #1
  • 14 feb '20
  • 13:57

Dat de snackbar onderdeel is van de Nederlandse samenleving, het haal je de koekoek. En dat veel mensen waarschijnlijk ongezond eten is geen gewaagde veronderstelling. Maar de redenering van de hoogleraar, althans zoals verwoord in het bericht hierboven, is wonderlijk en klinkt weinig wetenschappelijk. Aan de hand van het aantal soorten pizza's in een supermarkt kun je onmogelijk vaststellen dat 'ongezond eten onlosmakelijk verankerd is in onze eetcultuur.'
Ik ben zelf even gaan tellen en meten. Hoort olijfolie tot onze eetcultuur? Nee. Maar toch staan in een gewone Albert Heijn 20 verschillende soorten en merken en verpakkingen op het schap. In een XL nog een tiental meer.
En hartje winter tien verschillende soorten verste tomaten. Fantastisch ook het niet te tellen aantal verschillende tomatensauzen.
Appels? Meer dan twintig soorten.
Gaan we naar de afdeling brood. Een onoverzichtelijk enorme hoeveelheid hypergezonde bruine broden met een keur aan granen en vezels.
Ik denk dat meetlat en telraam in de supermarkt geen goed onderzoeksgereedschap zijn. Meten wat we eten, hoeveel en hoe vaak, dat zegt iets.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.