Dat vinden aandeelhouders. Het is net zo'n geval als Unilever waar voormalig topman Paul Polman zich naar de zin van beleggers te veel bezighield met het verbeteren van de wereld en te weinig met hun persoonlijke rijkdom. Als dat gebeurt, kunnen ze het bedrijf zomaar onder de billen van de baas verkopen.

Dat dreigde te gebeuren met Unilever en dreigt nu ook te gebeuren met Danone. Zogenaamde 'activistische' beleggingsfondsen roeren zich. Sommige vinden dat topman Emmanuel Faber van Danone vervangen moet worden en dat hij onderdelen van het bedrijf moet verkopen; anderen vinden dat hij iemand naast zich moet krijgen. Zijn duurzame verhalen, leveren niet meer, maar minder winst op. Tijd voor het opschudden van het bed. Dat schrijft de Financial Times.

Kandidaat om de Fransman Faber op te volgen is de Nederlander Jan Bennink, oud-topman van Numico dat werd overgenomen door Danone. Bennink zegt dat hij geen CEO wil worden, maar de zittende baas best een handje wil helpen om weer geld te gaan verdienen. Bennink is de man die Douwe Egberts van de beurs haalde, de directievoorzitter wipte en er zelf ook een leuke som aan overhield. Een ouderwets handige dealmaker en geldverdiener met een grote reputatie op dat gebied.
Reageer
  • Deel
Druk af