Vakblad Boerderij brengt een uitgebreide reportage over de overname van het Nederlandse darmverwerkende bedrijf Van Hessen door het Duitse Saria. Saria, een bedrijf dat zich in brede zin toelegt op de restverwerking van dierlijke en plantaardige producten, is al eigenaar van Teeuwissen, een andere Nederlandse wereldspeler op het gebied van darmverwerking.

Darmen zijn een belangrijk en dagelijks verpakkingsproduct. Droge worst, braadworst en knakworst zijn allemaal verpakt in een natuurlijke en eetbare verpakking, ook al staan we daar niet bij stil. Teeuwissen en Van Hessen - 'guts and glory' - zijn van oudsher belangrijke spelers op de wereldmarkt. Darmen worden wereldwijd ingekocht als vuil product van slachtafval, gereinigd en verwerkt tot hoogwaardig en eetbaar verpakkingsmateriaal om weer wereldwijd afgezet te worden. Door het eigendom van de twee Nederlandse partijen heeft Saria nu een marktaandeel van ca. 15%, goed voor een totale omzet van €500 miljoen wereldwijd.

Van Hessen wordt geïntegreerd in Teeuwissen. Het bedrijf gaat door onder de naam Van Hessen omdat die naam in de markt het bekendst is.

Het is geen nieuw nieuws, want het werd al in maart van dit jaar bekend. Van Hessen is gespecialiseerd in de 'schapensnaar', het velletje waarmee onder meer merguez en knakworst omhuld zijn. Wat in alle berichten weinig benoemd wordt is de verkoop van dergelijke van oudsher met de Nederlandse wereldhandelsgeest verbonden bedrijven aan buitenlandse eigenaren. Van Hessen verwerkt een belangrijk deel van zijn darmen in China en speelt een rol in de internationale wereld die nu Nederland definitief lijkt te zijn ontgroeid. Recent zette ook vleesverwerker Zwanenberg, eigenaar van enkele worstmerken (Kips, Hulst), bedrijven in de verkoop. Concurrent en worstmaker Stegeman is al jaren eigendom van de Spaanse multinational Campofrío.

Foodlog vult aan op dit bericht: In de handel wordt onderscheid gemaakt tussen natuurdarm (echte darm van rund, varken of schaap) en kunstdarm. Er is kunstdarm van plastic en kunstdarm, gemaakt van collageen uit dierenhuiden. De natuurdarm verliest wereldwijd marktaandeel. Kunstdarm wint.
Boerderij - Koningen van het darmpakket fuseren
Reageer
  • Deel
Druk af