Gemiddeld zwaait op 28% van de agrarische bedrijven in Europa een vrouw de scepter. Maar in Nederland is dat percentage slechts 5%. Daarmee bungelt Nederland onderaan de ranglijst die EuroStat opstelde op basis van de cijfers van 2016.

Koploper in Europa is Letland. Daar is 45% van de boerderijmanagers vrouw. Ook in andere Oost-Europese landen zijn vrouwen bovengemiddeld vaak de baas. "Er is waarschijnlijk een duidelijk verband tussen het aantal kleinschalige boerderijtjes en het percentage vrouwelijke bedrijfshoofden, zoals bureau Eurostat dit registreert", aldus BoerenBusiness.

Boven Nederland met zijn ene boerin op 19 boeren, staan Denemarken (8%), Duitsland (10%), Italië (11%) en België (14%). Van de grote EU-landen scoren Spanje, met 23%, en Roemenië, met 34%, het hoogst met vrouwen aan het hoofd.

De agrarische sector telt met 24% relatief weinig vrouwen in zijn gelederen, constateert Eurostat. Alleen in de bouw (9,2%), de mijnbouw (12,8%) en logistiek en transport (22,8%) werken nog minder vrouwen dan in de Europese agrarische sector.
BoerenBusiness - Boerinnen delven onderspit in Nederland - Nieuws Bedrijfsvoering
Reageer
  • Deel
Druk af