De fosfaatproductie in dierlijke mest daalde met 5% naar 160,7 miljoen kilo fosfaat, ruim 12 miljoen kilo onder het fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilo. Daarmee voldoet Nederland aan Europese regelgeving en mogen Nederlandse boeren extra mest op hun land blijven brengen. In 2016 en 2017 vreesden ze dat voorrecht te verliezen omdat ze door het plafond waren geschoten.
Ook de stikstofuitscheiding daalde, maar ligt met 506,1 miljoen kilo boven het stikstofplafond van 504,4 miljoen kilo.
De melkveesector produceerde vorig jaar 77,4 miljoen kilo fosfaat en blijft daarmee 9% onder het fosfaatplafond van 84,9 miljoen kilo. De fosfaatproductie van vleesrundvee steeg iets en kwam uit op 11,2 miljoen kilo.
Nadat in 2015 de melkquota werden afgeschaft, werd al snel duidelijk dat Nederland te veel fosfaat via de mest in het milieu brengt. Daarom voerde de sector in 2017 het fosfaatreductieplan door; sinds januari 2018 is het fosfaatrechtenstelsel van kracht. De Nederlandse melkveestapel kromp met 11% door de vervroegde slacht van ruim 190.000 koeien. Ook daalde in 2018 het fosforgehalte in mengvoer voor melkvee met ruim 4%.
Niet alleen runderen, ook varkens en pluimvee produceren fosfaat. De fosfaatproductie van varkens daalde licht in 2018 tot 37,3 miljoen kilo, onder het plafond van 39,7 miljoen kilo. Die van legpluimvee steeg met 4% tot 21,1 miljoen kilo; van vleespluimvee daalde de fosfaatproductie met 10% tot 6,5 miljoen kilo. In totaal kwam de fosfaatproductie van pluimvee iets boven het plafond van 27,4 miljoen kilo uit. Ook in de categorie overige dieren steeg de fosfaatproductie iets (0,6 miljoen kilo), vooral door de toename van het aantal schapen en melkgeiten.
De stikstofuitscheiding van de melkveesector daalde licht naar 292,8 miljoen kilo. Per koe steeg de gemiddelde melkproductie, van ruim 8.300 kilo in 2016 tot 8.850 kilo in 2018. Volgens het CBS ligt de verklaring voor het nauwelijks afnemen van de stikstofuitscheiding, ondanks de verkleining van de veestapel, in toegenomen voerverbruik. Meer liters per koe, kosten nu eenmaal meer voer. Dat vertaalt zich bij een rantsoen van meer krachtvoer in een hoger stikstofgebruik per dier. Stikstof is een belangrijke schadepost voor natuurgebieden.
Update, 21:15 uur: minister Schouten vindt de overschrijding van het stikstofplafond 'problematisch' en zint op maatregelen.
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
https://www.koeienenkansen.nl/nl/koeien-kansen-1/show/Zeer-laag-bodemoverschot-bij-BES-bedrijf-na-2018.htm
bemesten met verstand noem ik dit.
Van prikkebord melkveehouderij gehaald.
Gehaltes in geleverde melk op de melkgeldnota.
globaal N per kg 0,0057142
P 0,0022
K 0,0014857
De genoemde P is dus fosfaat. P als fosfor zou hier dan als 0,001 vermeld moeten zijn, zoals ook op een pak melk staat. Ook in de media spreekt men over 1 gram P per kg melk rond onderzoeken naar fosfor in melk.
Bij bovengenoemde P 0,0022 heeft een 8000 ltr melkkoe dan 17 kg fosfaat nodig voor excretie naar haar geproduceerde melk. Excretie naar haar mest is 40,6 kg fosfaat en het groeiende kalf 0,8 kg fosfaat. Totaal opname fosfaat van deze 8000 ltr koe komt daarmee op 58,4 kg. Ruim 6 kg hoger dan wat ik in algemene berekeningen tegenkom.
Mijn vraag blijft nog overeind. Hoeveel fosfaat neemt een 8000 ltr melkkoe op ?
#80 / #82 Frits / Frans over kg geproduceerde melk per ha:
Cijfers komen op mij reëel over. Via Agrifirm op de focus melkvee had ik hierin per maand een geactualiseerd inzicht. In mijn ogen was (is) dit ook de beste route om inzicht in te hebben in je bedrijf. Onder het kopje voerverbruik stond de post: % meetmelk uit ruwvoer.
De genoemde hoeveelheid krachtvoer per ha komt op mij ook herkenbaar over.
Wel maak ik bij de laatste graag de kanttekening dat kg niet alles zegt. De voederwaarde per kg is relevant en de mate van eiwitrijke krachtvoer nog veel meer.
Met de komst van voermengwagen en voeren van (geconcentreerde) bijproducten is kg krachtvoer per 100 kg melk niet heel zuiver meer. En om het echt netjes te doen en vergelijkbaar te maken graag per kg meetmelk.
Voorbeeld: In ons "beste" jaar scoorde we 22,35kg krachtvoer per 100kg meetmelk (24,47kg per 100kg melk). Molken we 10340kg melk per hectare met 4,66%vet en 3,62% eiwit. Met 53% meetmelk uit ruwvoer kwam dus net iets meer dan de helft van de melk uit gras van het land in dit jaar*.
Wij kwamen dus niet verder dan +/- 5.000kg melk uit gras van eigen land. Zeker voor #76 Piet dien ik er wel bij te vertellen dat wij streefden naar deze bezetting omdat we daar naar onze mening de meeste € mee konden verdienen.
Na afloop van een lezing op de Universiteit van Utrecht kwam bovenstaande te sprake met aantal studenten en geïnteresseerde burgers. Complete verwarring en bijna ongeloof. En ja ook bij veel mensen in de Agriperiferie was mijn ervaring; Want tja zo'n plaatje helpt niet: Nederlandse Zuivel Organisatie: Wat eet een koe
Foodlog kan wellicht voor het discussie niveau hier op Foodlog aan betere cijfers komen via partner: Agrifirm. Met overall informatie uit de reeds een app zijnde Agrifirm focus Melkvee.
* Het grasland ontving bij ons in het voorjaar altijd een aanvullende bemesting met stikstof kunstmest naast bemesting met de mest van de koeien.
Piet, Marco het is inderdaad verwarrend. Voedingsmensen rekenen traditioneel met fosfor (P), bemestings- en gewasmensen met fosfaat (P2O5). In het rapport is gekozen om voor alles enkel P te gebruiken. Als je de hoeveelheden P (fosfor) wilt omrekenen naar P2O5 (fosfaat) dan moet je vermenigvuldigen met 2,29. Je zult zien dat alles dan weer klopt.
Marco #86 , ik vraag mij nu ook af hoe het zit met fosfor en fosfaat. Het Voedingscentrum zegt dat fosfor en fosfaat gelijk zijn. Op een pak melk staat fosforgehalte in melk en geen fosfaatgehalte. Jos Verstraeten spreekt in dit artikel van de LLTB over fosfaatrijke melk. Wat is nou wat?
Wanneer in je in mijn onderstaande berekening fosfor in melk met een factor 2 naar fosfaat om gaat rekenen, dan zou een 8000 ltr koe geen 52 kg fosfaat opnemen, maar 62 kg fosfaat. En dan klopt de berekening ook weer niet. Waar blijft het rapport dat aangeeft hoeveel kg fosfaat een 8000 ltr melkkoe opneemt.?
( De gehalte berekeningen in wur rapport 20883 zouden wel kloppen wanneer je met een factor 2 omrekent van fosfor naar fosfaat.)