Dat melden Wageningen Economic Research (WUR) en het CBS op basis van gezamenlijk onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Dat schrijft het CBS.

De import van landbouwgoederen groeit met 3,7 procent en wordt voor 2019 geraamd op €64,1 miljard. Het landbouwhandelsoverschot komt met €30,5 miljard voor het eerst boven de €30 miljard uit. Dat is bijna 55% van het totale Nederlandse handelsoverschot voor goederen.

De sierteelt (bloemen, planten, bloembollen en boomkwekerijproducten) behaalde in 2019 met €9,5 miljard de hoogste exportwaarde, op een kleine afstand gevolgd door vlees met €8,8 miljard en zuivel en eieren €8,6 miljard. Groenten, fruit en dranken volgen met exportvolumes van respectievelijk €7,3 miljard, €6,2 miljard en €5,8 miljard euro.

Als ook goederen uit toeleverende sectoren, zoals de productie van landbouwmachines en veevoer, worden meegeteld, telt de meter op tot een totale export van €104,4 miljard. Nederland is daarmee mondiaal opnieuw de tweede landbouwexporteur. €35,5 miljard komt uit doorvoer en bewerking van grondstoffen op Nederlandse bodem. Het andere deel wordt daadwerkelijk in Nederland zelf geproduceerd.

Traditiegetrouw is Duitsland de belangrijkste bestemming voor Nederlandse agrarische producten. Het land voerde ook in 2019 de afnemerslijst aan met een exportwaarde van €23,6 miljard (25%), gevolgd door België (11%), Verenigd Koninkrijk (9%), Frankrijk (8%) en Italië (4%).

De stijging van de export is voor het belangrijkste deel het gevolg van hogere marktprijzen voor agrarische producten, maar ook het volume van de afzet groeide. De Afrikaanse varkenspest in China trok varkensvlees uit de wereld weg, waaronder uit Nederland. In totaal ging er in 2019 ruim driemaal zoveel varkensvlees naar China: €377 miljoen dit jaar tegen €117 miljoen in 2018.

Opvallend bij deze al succescijfers: Nederlandse boeren klagen omdat hun inkomens onder druk staan. De belangstelling voor de uitkoopregeling van de Nederlandse overheid onder varkensboeren is zelfs groter dan verwacht: ruim 500 varkensboeren (ca. 12% van het totaal) overwegen te stoppen. In een radio-interview benadrukte minister Schouten van Landbouw vanmorgen de economisch moeilijke houdbaarheid van het inkomen van haar boeren. In datzelfde interview zegt Krijn Poppe van Wageningen Economic Research dat de Nederlandse landbouw liever wat moet krimpen om de milieudruk in ons land te verminderen. Op Boerenbusiness licht Cor Pierik de kijk van het CBS op de cijfers toe.

Dit artikel afdrukken