In het Duitse Barnstorf in Nedersaksen, zo'n 100 kilometer over de grens bij Groningen, vestigde zich in 2014 een vrouwtjeswolf. In 2015 voegde zich een mannetje bij haar en vorig jaar kregen ze 4 pups. En nu is er dus een kleine roedel.

Dat is niet helemaal uitzonderlijk in Duitsland, waar de wolf sinds 2000 'terug' is; inmiddels leven zo'n 500 wolven in het wild bij onze oosterburen. Tussen 2002 en 2015 doodden wolven in Duitsland zo'n 2.000 gemelde boerderijdieren, vooral schapen. Het zijn er per wolf maar weinig; toch jagen de dieren boeren de stuipen op het lijf. Zij vrezen voor hun have, alle wolvenplannen, schadeloosstellingen en beheermaatregelen ten spijt.

'Ter dood veroordeeld'
Dat geldt ook voor Barnstorf. Daar nam de gemeenteraad van Goldenstedt unaniem een resolutie aan die de regering van Nedersaksen oproept tot het onmiddellijk doden van de hele roedel van Barnstorf. "Reden zou zijn dat ze teveel vee zouden doden en ze zouden gevaarlijk kunnen worden," schrijft natuurliefhebber en oehoedeskundige Hans Hasper op zijn Facebookpagina. Hij startte een actie: 'Ter dood veroordeeld'. Op een YouTube-filmpje introduceert hij de wolvin Goldie en op zijn Facebookpagina vraagt hij om steun en hulp om Goldie en haar roedel een stem te geven.


Binnen twee weken werd zijn oproep honderden keren gedeeld. Hasper kreeg onder meer het advies een petitie te starten. Zo gezegd, zo gedaan en inmiddels is deze al meer dan 101.000 keer getekend, de laatste dagen vooral vanuit het buitenland.

Stroperij en illegaal afschot
Maar hoe zit het nu met de wet, de regels en de bescherming? De wolf is in heel Europa beschermd en mag niet bejaagd worden. Net dit najaar kwam in Duitsland een 'wolvenbeheerplan' tot stand. Het plan voorziet in beschermingsmaatregelen die boeren kunnen treffen zoals hekken en waakhonden en een duidelijk vergoedingenstelsel. In Nedersaksen geldt sinds december 2017 een gedetailleerde regeling voor de beschermingsmaatregelen en vergoedingen voor boeren. Het is dan ook niet te verwachten dat de deelstaatregering 'zo maar' gehoor zal geven aan de oproep van de raad van Goldenstedt.

Het 'vangnet' van de regeling neemt weliswaar de directe noodzaak om maatregelen te nemen weg. Bovendien kunnen de boeren in Goldenstedt best de hekken tegen de wolven plaatsen die ze de afgelopen jaren niet hebben neergezet. Toch neemt het de dreiging niet weg; boeren houden er niet van als hun dieren doodgebeten worden. En daarom liggen stroperij en illegaal afschot op de loer. Om dat te voorkomen, geeft Hasper Goldie een naam en een gezicht. Anonieme dieren doden we makkelijker, zeggen psychologen die ervoor hebben gestudeerd.
Dit artikel afdrukken