In de productcategorieën Boerenkaas, Buitenlandse kaas, Vleeswaren en Noten-Gedroogd fruit zijn deelprijzen behaald. De titel Nederlands Beste Boerenkaasspecialist is naar 't Zuivelhoekje in Wageningen gegaan, dat een vierde plaats scoorde in de wedstrijd om het Gouden Kaasmes. De titel Nederlands Beste Buitenlandse-kaasspecialist is voor Gert-Jan de Kaasboer in Dordrecht die tweede werd in de strijd om het Gouden Kaasmes. De titels Nederlands Beste Vleeswarenspecialist en Nederlands Beste Notenspecialist waren beide voor de Verswinkel Marlou Segers in Hulst.
Daarnaast beoordeelden consumentenjury's - voor elke sector een en bestaande uit mannen, vrouwen en echtparen die zich niet bekend maken in de winkel - het aanbod, de winkel en de behandeling die hun als klant ten deel valt. Al jaren blijken de consumenten soms anders te denken dan de vakjury en beïnvloeden zij de uitslag soms fors, en dat is ook dit jaar gebeurd.
De Kwaliteitscertificering en de Nationale Winkelcompetities zijn initiatieven van het Vakcentrum, Kaas & Delicatessen in Woerden. De uitvoering berust bij de Stichting Kaas- en Delicatessenwinkels Nederland die ook in Woerden is gevestigd.
bron: Vakcentrum, Kaas & Delicatessen met dank aan foodholland
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ailko@
Altijd begrepen dat jij ook in het onderwijs actief bent.
Dan zal het volgende je plezieren. Een heus kaasexamen. Voor studenten ? Nee, voor de meisjes die achter de toog staan bij Slagerij 'La Couronne' in Philippine. De slagerin, begin 30 leerde het vak bij Slager Tresonie in Schoondijke.
Beroepseer op hoog niveau. Dus willen weten wat ze verkopen en waar het vandaan komt. Durven het ook best aan om dure prijsdieren op een concours te kopen, waarvan ze overtuigt zijn van de kwaliteit. Vlees wordt overwegend locaal gekweekt en gekocht.
Maar nu die kaas....
"La Couronne" verkoopt ook kaas. En de 'dames'/meisjes achter de toog behoren volgens de slachterin absoluut te weten:-
- waarde kaas van gemaakt is
- waar ze vandaan komt
- waar ze naar smaakt en last but not least
- welke kazen je op smaak en type comnieert !
Een examen (zie deze link (je kunt het downloaden of vergroten), waar menig restaurateur een punt aan kan zuigen.
Ze waren alle 6 geslaagd, en aan punten (voor de onderlinge sfeer) doen ze niet.
Dat is nu kaas-niveau !
ps: geen hype-vragen over duurzaamheid, of welke kaas het milieuvriendelijks is, en welke bewerking het meest energie kost.... nee, de SMAAK !