De Stichting Keurmerk Echt Wild gaat de keurmerken uitgeven. Dat blijkt zinvol, omdat twee derde van de Nederlandse consumenten geen idee blijkt te hebben van wat wild eigenlijk is.

Op etiketten zijn op dit moment termen als 'tam wild', 'gekweekt wild' of 'vlees met wildsmaak' te vinden. Vanaf aankomende december wordt het anders. "De konijnen uit fokkerijen, de herten uit farms in Nieuw-Zeeland en bijgevoerde fazanten krijgen het keurmerk niet'', zegt Janneke Eigeman van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging in het AD. "Het gaat om wild dat in Nederland in vrijheid heeft geleefd en hier is geschoten. Dus geen gekweekt hert uit Argentinië."

Het keurmerk is gebaseerd op de richtlijnen en systematiek van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en geldt alleen voor wild waarvan de herkomst te traceren valt. Al is de Stichting de eerste om toe te geven dat er nog werk aan de winkel is: "stel, je hebt een bitterbal van gans, waar je wat vet bij nodig hebt om het lekker te maken. Is die bitterbal dan wild? Hoeveel procent van het product moet uit wild bestaan? Dat moeten we nog goed uitwerken," aldus Eigeman.

Dit artikel afdrukken