Maar nog altijd blijk je dan niet de echte prijs van het vlees te betalen. De zogeheten 'externe' kosten zijn namelijk nog niet meegenomen. Dat zijn de niet doorberekende kosten voor mens (gezondheid, te lage lonen, verdwijnen van plekken om te wonen, kosten uit hoofde van klimaatverandering), milieu (vervuiling, verlies biodiversiteit) en dier (een niet-dierwaardig leven).
Het denken in die termen heet 'true pricing' (of - beter eigenlijk - 'true costing') en begint langzaam maar zeker door te druppelen. Zelfs koningin Máxima toonde zich er recent nog voorstander van.
Varkensvlees moet 53% duurder, rund 45% en kip 26%Nog veel niet meegenomen
In die lijn vroeg Natuur & Milieu CE Delft om de echte kosten voor een kilo vlees, uitgesplitst naar een kilo kip, varken of rund, te berekenen. Uit de allereerste vingeroefening om de echte prijs van een stukje vlees uit te rekenen, blijkt dat vlees een veel hogere integrale kostprijs heeft dan de waarde in het economisch verkeer doet vermoeden. Volgens CE Delft zou varkensvlees 53% duurder moeten zijn om alle maatschappelijke kosten op te vangen. Rundvlees plust gemiddeld 45% ('gemiddeld' omdat de milieuschade van afgedankte melkkoeien niet alleen aan het vlees maar ook aan de melkproductie kan worden toegeschreven; bij vleeskoeien kan dat niet), kippenvlees 26%.
De vraag is dan ook hoeveel je van iets wilt maken en niet hoe duur het moet zijn als je er al heel veel van maakt en daardoor natuur en milieu hebt verpest omdat je er nooit voor hoefde af te rekenen"In totaal kosten vleeseters de Nederlandse samenleving ongeveer 4,5 miljard euro aan verborgen kosten", vat de Volkskrant het rapport samen. En dan zijn nog niet eens álle externe kosten verrekend, waarschuwt de krant: "Potentieel belangrijke effecten als antibioticaresistentie, verdroging, dierenwelzijn en gezondheidseffecten verbonden aan de consumptie van vlees zijn om diverse redenen niet meegenomen bij deze berekening", klinkt het in het rapport. Ook bodemuitputting en de afnemende biodiversiteit zijn (nog) niet meegerekend. In de Volkskrant somt Adrian de Groot Ruiz nog een aantal verborgen kosten op: sociale kosten zoals "de mensenrechtenschendingen in de landen die veevoer produceren en de gezondheidsschade door het eten van te veel (rood) vlees".
Problematisch begrip
Er is meteen al behoefte aan verfijning. Zo vraagt de niet bij het onderzoek betrokken milieuonderzoeker Hans Blonk om onderscheid te maken tussen biologisch en niet-biologisch vlees, en vooral: waarom zijn vleesvervangers eigenlijk niet meegenomen? "Die hebben ook verborgen kosten." Biologisch vlees kan alleen in voldoende volume gemaakt worden dankzij het gebruik van mest uit de gangbare vee-industrie, zodat ook de externe kosten daarvan correct moeten worden toegerekend.
True pricing is een ingewikkeld begrip. Is het een belasting? Of is het wat we normaal onder het woord 'prijs' verstaan, namelijk de waarde die iets heeft in het economisch verkeer? Dat lijkt een academische vraag, maar is het zeker niet. Prijs is de juiste balans tussen vraag en aanbod. De rest is een heffing, waarmee je schade of ongewenst gedrag wilt compenseren, cq. tegengaan.
Voor wie het lastig vindt om dat te begrijpen heb ik een raadseltje. In Indonesië is de prijs van gehaktsnippers twee maal zo hoog als hier. Hoe moet je nou berekenen hoeveel duurder vlees moet zijn? Het sommetje leidt immers tot de conclusie dat mensen in Indonesië nu al een True Price betalen. Als dat zo is, zijn we al bijna klaar: we importeren het gewoon daarginds vandaan. Maar ook u gelooft niet dat dat de oplossing is. En dat is precies het punt waarop de woorden True Pricing jeuk zouden moeten veroorzaken. Het is niet alleen een ingewikkeld, maar ook een problematisch begrip. Accountingfirma KPMG spreekt daarom liever van 'echte kosten'. Dat maakt het importeren van vlees uit Indonesië nog steeds geen oplossing, want wat moeten ze daar dan eten? Alles waar te weinig van is, wordt vanzelf heel duur. De vraag is dan ook hoeveel je van iets wilt maken en niet hoe duur het moet zijn als je er al heel veel van maakt en daardoor natuur en milieu hebt verpest omdat je er nooit voor hoefde af te rekenen.
De echte vragen
KPMG berekende dat het doorberekenen daarvan het totale voedselpakket wereldwijd 2,2 keer zo duur zou maken; meer dan 4 keer de prijsverhoging van rundvlees hier en bijna 9 keer die van kip hier dus. Dat betekent een voedselopstand in heel veel landen buiten de Westerse wereld omdat die prijsverhoging ook gewoon graan (brood) en rijst bevat en consumenten daar nog steeds 30-60% van hun inkomens aan voedsel besteden. Zo bekeken zijn we domweg met te veel mensen, waar we gelukkig nog redelijk goedkoop voedsel voor kunnen maken om de pleuris niet uit te laten breken. Kan het 'duurder' worden gemaakt, moet de consumptie omlaag of is er een haalbaar optimum tussen die twee te vinden? Dat zijn de echte vragen. Ze komen in de komende decennia vanzelf naar boven, tenzij technologie tijdig oplossingen vindt om meer voedsel met minder milieu-impact te maken. Hoe dat moet is voorlopig een raadsel, al geloven velen heilig dat het kan.
UPDATE 16 april, 10:15 uur: Bij dit nieuws schreef Dick Veerman gisteravond een [url=https://www.foodlog.nl/artikel/geen-vlees-niet-vliegen-geen-kinderen-maar-ook-geen-hulp-bij-zelfdoding>een korte reflectie[/url]
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Carolien, je hebt helemaal gelijk, van veel andere producten en niet alleen voedingsmiddelen kun je vergelijkbare studies maken en dan vergelijken. Dan zijn er volgens mij nog veel meer producten die op dit imago flink moeten inleveren. B.v. weer meer fietsvakanties denk ik vanwege duurdere vliegtickets. En bij studies waar je veel aannames moet doen zoals deze en je dan de effecten door gaat rekenen kun je exponentieel verkeerd uitkomen. Alleen weet je niet of en zo ja hoeveel verkeerd. Naar de gewenste uitkomst toerekenen dus of " van je af of naar je toe rekenen" zoals mijn vader mij vroeger leerde. Wat er gebeurd als vlees duurder wordt staat ook in het rapport, van het duurdere rundvlees is het consumptieaandeel het laagst ondanks dat het veelal lekkerder is dan kip en varken.
Stel een product zou een euro per kg meer moeten kosten?? Wie is de eigenaar van die bron of heeft de dienst geleverd waarvoor betaald moet worden?? Wie gaat die euro zo besteden dat die mogelijke schade gecompenseerd wordt en nog belangrijker hoe wordt die schade gecompenseerd.. en dan nog verder weg wordt de aarde er wel zoveel duurzamer van, is het mogelijk om onze levensstijl langer vast te houden en het huidige aantal mensen te blijven voeden. De tegenhanger van de extra co2 is dat de gewassen een langer groeiseizoen kennen en meer co2 uit de lucht halen. De gazonmaaier mocht dit jaar bijvoorbeeld eind november in de schuur en kwam er in januari alweer uit.. er ontstaat zeg maar een nieuwe balans. met een groot kenmerk: In de winter groeit de co2 buffer gigantisch waarna deze in het groeiseizoen ook weer extra hard krimpt. Vandaar de gematigde winters en zomers maar gemiddeld hogere temperaturen.
Dus ja wie mag de rekening voor de co2 emissie uitschrijven en wat moet er met dat geld gebeuren????
Het rapport bevat nogal veel aannames. Ik ben wel heel benieuwd of er ook een dergelijk rapport bestaat over de "echte prijs van rijst", namelijk door de methaanemissies en ook "de echte prijs van katoen" door het hoge gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
Het is ook erg slecht om voedselproductie op een hoop te gooien en alles naar een deeltje toe te te rekenen.. In wezen hebben we nu steeds meer gespecialiseerde bedrijven maar als je deze allemaal op een hoop gooit is er een synergie tussen de bedrijven ontstaan die het oude gemengde bedrijf ruimschoots overtreft. Wordt het milieu er nu beter of slechter van als we de huidige hoeveelheid voedingsstoffen die we nu produceren meer plantaardig gaan produceren en is het uberhaupt wel mogelijk om dezelfde hoeveelheid voedsel te produceren? Landbouwhuisdieren maken onderdeel uit van een kringloop en we hebben ze hard nodig om deze kringloop efficient te maken en houden.
Als je nadenkt over de vraag waarom er toch zoveel varkens zitten ondanks dat het produceren van varkensvoer de laagste saldo's per hectare oplevert eindig je bij het antwoord waarom landbouwhuisdieren nuttig zijn voor de voedselproductie en dat de milieubelasting niet wezenlijk anders is dan het maken van een grote composthoop en extra regenwoud kappen.
Hoe meer ik over de kritiek op onduurzaam voedsel nadenk, hoe meer ik me afvraag waarom we zaken vooral sterk uit perspectief proberen te houden.