Door overgebruik van antibiotica voor zowel humaan als veterinair gebruik (voor groeibevordering en kostenbesparing in de intensieve dierhouderij) zijn bacteriën resistent geworden. Dat betekent in gewone mensentaal dat ze niet meer werken tegen bacteriële infecties. Die lopen we voortdurend op als we wonden en wondjes oplopen. Bovendien moeten we ze wel bestrijden na operaties waarbij nooit zo steriel kan worden gewerkt dat infecties op het open lichaam kunnen worden vermeden.

In de VS overlijden inmiddels 23.000 mensen per jaar omdat antibiotica niet meer effectief zijn. In de EU ligt dat getal met 25.000 zelfs nog iets hoger. Inmiddels wordt gesproken over het einde van de antibiotica. Ze zijn zo intensief gebruikt, dat zich razendsnel aan hun omgeving aanpassende bacteriën zich er als het ware 'omheen' hebben gemuteerd.

Staphefket
In Londen presenteerde deze week het Nederlandse biotechnologische bedrijf Micreos een nieuwe oplossing om met bacteriële bedreigingen om te gaan. Het product - een levend medicijn - heet Staphefket en is gebaseerd op het natuurlijke principe van de bacteriofagie. 'Fagen' zijn microorganismen die bacteriën eten. Ze doen dus tegen bacteriën wat zij met ons doen: ze aanvallen, in hun geval door ze op te eten in plaats van hen alleen maar dood te maken zoals antibiotica.

Driemaal de jackpot
Daar komt nog iets bij. Antibiotica doden een breed spectrum aan bacteriën. De bacterievreters - de letterlijke vertaling van 'bacteriofagen' - van Staphefket kunnen gericht ingezet worden tegen hun favoriete maaltje aan bacteriën en laten dus de goede bacteriën die van belang zijn voor onze darmgezondheid intact. Een ander voordeel - hoewel we dat nog niet zeker weten - is gelegen in het feit dat bacteriën niet resistent kunnen worden tegen de bacteriofagen omdat die zich invreten in een enzymatische laag (bestaande uit endolysines) die zich samen met de bacterie ontwikkelt. Dat zou dus kunnen betekenen dat Micreos maar liefst drie keer de jackpot wint met zijn antibiocavervangende Staphefket.
Dat schrijft The Washington Post.

Fotocredits: Group A Streptococcus Bacteria on Human Neutrophil, NIAID
Dit artikel afdrukken