Het vooroordeel is waar: Nederland is veel minder culinair aangelegd dan veel omringende Europese landen. Ondanks de populariteit van kookprogramma’s en tv-koks als Herman den Blijker en Gordon Ramsey houdt slechts 54% van koken, tegenover 64% van de Europeanen in het algemeen. Nederlanders scoren daarmee zelfs nog slechter dan de allerminst om hun kookkunsten bekendstaande Engelsen en Duitsers. Ook proberen Nederlanders minder snel nieuwe voedingsproducten uit: minder dan de helft waagt zich daaraan, terwijl dat percentage in andere Europese landen rond de 70% ligt. Dat blijkt uit onderzoek door communicatie-adviesbureau Porter Novelli onder ruim 16.000 Europeanen van 18 jaar en ouder.
De Fransen en Belgen zijn in Europa de culinaire toppers: respectievelijk 68% en 70% claimt van koken te houden. In Nederland geldt dat de liefde voor culinaria bij vrouwen nog steeds groter is dan bij de mannen: 58% van de vrouwen houdt van koken. Bij de mannen is dat 48%.
Nieuwsgierige foodies
Vrouwen zijn op culinair gebied ook nieuwsgieriger dan mannen: 36% van de mannen versus 54% van de vrouwen zegt het leuk te vinden nieuwe producten te kopen. Het landelijke gemiddelde is 45%. Dit percentage is elders in Europa aanzienlijk hoger: 68% in Duitsland, 69% in Spanje, 72% in België en Italië en 74% in Groot-Brittannië en Frankrijk. Overigens zijn de Nederlandse kookliefhebbers juist wel geïnteresseerd in nieuwe voedingsmiddelen: twee derde probeert graag iets nieuws uit.
Nederlanders zijn eveneens terughoudend in het kopen van biologische producten: 1 op de 4 geeft aan zo veel mogelijk te kiezen voor biologische voedingsmiddelen. In andere landen ligt dat percentage hoger: in België bijvoorbeeld is het 35%, in Groot-Brittannië 38%, in Frankrijk 45%, en in Italië 50%. Duitsland komt nog het dichtst bij ons koopgedrag met 27%. In Nederland claimen vrouwen wel meer biologisch te kopen dan mannen (29% versus 20%), en ouderen meer dan jongeren (30% versus 15% ). Bij de Nederlanders die van koken houden, is de belangstelling voor biologische boodschappen het grootst: ruim 6 op de 10 kookliefhebbers kopen zo veel mogelijk ecologisch in.
Over smaak valt niet te twisten
Als we boodschappen doen voor de avondmaaltijd, kopen we vooral wat lekker is. Dat geldt voor heel Europa. Smaak staat op nummer 1 (43%), gevolgd door voedzaamheid (33%), gemak (10%), tijd (7%) en kosten (7%). Opvallend is dat alhoewel we als Nederlanders minder affiniteit hebben met koken, we nog meer dan elders in Europa erop letten of iets lekker is: dit aankoopcriterium staat hier met 53% op de eerste plaats. Ter vergelijking: voor de culinair bewuste Spanjaarden is dit percentage 24%. Zij vinden voedzaamheid en gemak van producten relatief belangrijker.
Over EuroPNStyles
Porter Novelli voert jaarlijks het EuroPNStyles-onderzoek uit. Dit onderzoek meet zowel belangrijke trends als het koop- en mediagedrag van consumenten in België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Portugal en Spanje. Het wordt uitgevoerd met behulp van het Global Opinion Panel van Synovate, waarbij een representatieve steekproef wordt gebruikt van in totaal 16.000 consumenten van 18 jaar en ouder in 8 Europese landen (2.000 enquêtes per land).
bron: persbericht Porter Novelli
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Fien, het ging mij puur om het onderscheid tussen feitelijk winkelgedrag en wat men in enquêtes zegt. Dat zeggen ze er in dit persbericht toch netjes bij. Je hebt natuurlijk gelijk dat de uitslag ongeloofwaardig is.
Afgezien daarvan. Er is meer aan de hand dan een verschil tussen met de mond belijden en wat men echt koopt. De vraagstelling is wellicht geweest:
Ik kies zoveel mogelijk voor biologische voedingsmiddelen
0 mee eens 0 mee oneens
Bij een vragenlijst die je "zo snel mogelijk" af moet ronden, is het vragen om een vertekend beeld. Ik weet niet of dat de vraagstelling was, maar door deze niet te vermelden is het op zijn minst zeer verdacht. dat het onderzoek koopgedrag meet is in elk geval gejokt.
Bjorn Lomborg zegt in een interview dat er schattingen zijn dat ondanks de beperking van de toepassing van pesticiden, er in de V.S. jaarlijks ongeveer 20 sterfgevallen voorkomen als gevolg van kanker, veroorzaakt door het residu in levensmiddelen.
Door een totaal verbod op pesticiden zouden de kosten voor productie van groenten en fruit echter zodanig stijgen dat dit tot een vermindering van 10-15procent van consumptie van groenten en fruit zou leiden. Door die vooronderstelde consumptie vermindering van groenten en fruit rekent men er op dat dit tot 26.000 extra sterfgevallen door kanker kan leiden.
Ik vraag mij af of we het wel moeten willen dat iedereen biologisch wil telen en eten. Ik denk dat het veel beter is dat gangbaar schoner wordt en zorgen voor een groter opbrengst per ha.
Van aardappelen weet ik dat je gemiddeld 30procent minder gewasopbrengst hebt per ha.
De opbrengst van een bio-gewas schommelt tussen 15-35ton per h. terwijl gangbare teelt bij een vergelijkbaar ras wel minimaal 45ton oplevert. Biologische teelt drukt dus veel zwaarder op de schaars beschikbare grond.
Maar je had er niet de cijfers van de echte conversie-bereidheid bij ;-)
En wat zei Fien dan...? Precies hetzelfde.
Fien, hier is de burger geinterviewd, maar niet de consument voor het schap. Mensen willen natuurlijk alle goeds van de wereld, maar ze handelen er vaker niet dan wel naar. Hier vind je een koop- ipv een intentieonderzoek.