Zo'n feel good zondagmorgenbericht:
Negen van de tien Nederlanders vinden het belangrijk dat koeien in de wei staan en vinden ook dat ze daar thuis horen. Driekwart wordt blij wanneer ze een koe in de wei zien. Dit blijkt uit een representatief onderzoek van TNS NIPO onder meer dan duizend Nederlanders, in opdracht van Friesche Vlag.
Ruim 70% van de Nederlanders denkt dat er minder koeien in de wei lopen dan tien jaar geleden. Ze zien de boer als hoofd verantwoordelijk voor weidegang, gevolgd door overheid en industrie. 71% is bereid zelf iets te doen om koeien buiten te houden. Als voorbeeld noemen de meeste het betalen van vijf cent meer per liter. Een kwart van de respondenten gaf aan binnen een maand al de weidemelkzegel van Friesland Foods gezien te hebben.
Weidemelk is afkomstig van koeien die minimaal 120 dagen per jaar zes uur per dag in de wei staan.
Tot je er goed over nadenkt.
bron: VMT
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De prachtige weidegebieden in de Bommelerwaard, 16 jaar geleden nog vol koeien (vlees en melk), nu het nieuwe kassengebied van ons land: sierbloemen. In de 2e wereldoorlog zijn de weiden verplicht omgeploegd om er wortelen en rapen te kunnen verbouwen voor de zelfvoorziening, nadat de koeien naar Duitsland waren afgevoerd. Het is een kwestie van anders over onze vorm van 'zelfvoorziening' nadenken.
Natuurlijk kunnen we allemaal willen dat de Nederlandse samenleving zelfvoorzienend is, maar redden we dat wel met de beschikbare grond?
Per ha. grond één biologische koe. Is dat reëel heden ten dage?
Ik heb het idee dat er nogal elitair met de middelen wordt omgesprongen op deze site: alles moet natuurlijk. Maar kan dat met 17 miljoen inwoners in combinatie met de beschikbare weide- en landbouwgrond?
Knotsknettergek zijn we aan het worden. We zien het ineens als iets bijzonders als er koeien in de wei staan. Er worden zelfs 'representatieve onderzoeken' gedaan naar het fenomeen 'koeien in de wei'. Waar horen ze dan verdorie anders te staan?! Ze staan gewoon daar waar ze vanaf de eerste oer-koe al staan.
Zijn er ook al onderzoeken naar wat we vinden van schapen en lammeren in de wei? Of moeten we die eerst een paar jaar binnen houden om het bijzonder te gaan vinden?
Kippen en varkens die buiten lopen - dáár word ik pas vrolijk van..... al zou dat in mijn ogen ook gebruikelijk moeten zijn.
@Wouter, die poll komt er natuurlijk!
Ach ja, taal - ik schrijf zelf ook steeds slordiger. Komt vast door het bloggen ;-)