De gemiddelde hoeveelheid slaap die mensen krijgen, varieert van 7 uur en 24 minuten in Singapore en Japan tot 8 uur en 12 minuten in Nederland. Verder blijken vrouwen meer te slapen dan mannen.

Mannen van middelbare leeftijd slapen het minst van iedereen. Daarnaast slapen mensen die gedurende de dag veel daglicht zien vroeger en langer dan mensen die veel tijd in kunstlicht doorbrengen. Leeftijd is bepalend voor de bedtijd. Hoe ouder mensen zijn, hoe meer hun slaapschema’s op elkaar gaan lijken. Sociale druk blijkt ervoor te zorgen dan we later naar bed gaan en daardoor korter slapen dan we eigenlijk nodig hebben.

De omgeving bepaalt de bedtijd en onze interne biologische klok bepaalt wanneer we weer wakker worden. Een latere bedtijd heeft een slaaptekort tot gevolg
Gegevens uit app
Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van een onderzoek door wetenschappers van de Universiteit van Michigan. In 2014 lanceerden zij de app Entrain om mensen over hun jetlag heen te helpen. Mensen die de app gebruiken voeren hun geslacht en leeftijd in en ook hoe laat ze naar bed gaan, hoe laat ze opstaan en hoeveel blootstelling aan kunst- en daglicht ze die dag krijgen. Gebruikers van deze app konden ervoor kiezen om gegevens over hun slaapgewoontes te delen met de onderzoekers. Zo verzamelden de onderzoekers slaapgegevens van 5.450 mensen uit 100 verschillende landen.

Circadiaan ritme
Slaapexperts schrijven ons slaapgedrag toe aan ons circadiaanse ritme, onze zogenoemde biologische klok. Uit dit onderzoek blijkt dat de cultuur van het land en sociale activiteiten een grotere invloed hebben op vooral de tijd dat we naar bed gaan.

Volgens onderzoeker Daniel Forger is er een conflict tussen onze wens om laat op te blijven en het sein van ons lichaam om ’s ochtends weer wakker te worden. “De omgeving bepaalt de bedtijd en onze interne biologische klok bepaalt wanneer we weer wakker worden. Een latere bedtijd heeft een slaaptekort tot gevolg.”

Slaaptekort
Hoewel het verschil van 48 minuten tussen Nederland en Japan niet groot lijkt, melden de onderzoekers dat ieder half uur slaap een groot verschil maakt in het cognitief functioneren en gezondheid op de lange termijn.

Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vergroot slaaptekort het risico op obesitas, diabetes, hoge bloeddruk, hartaandoeningen, beroertes en stress. In een recent rapport spraken zij hun zorgen uit over het slaaptekort van Amerikanen. Zij ontdekten dat 1 op de 3 volwassenen niet de benodigde 7 uur per nacht haalt.

Daarnaast waarschuwt onderzoeker Olivia Walch voor het effect dat slaaptekort heeft op ons functioneren. “Je hebt niet zo veel dagen achter elkaar nodig waarin je te weinig slaapt, om ervoor te zorgen dat je functioneert alsof je dronken bent. Het vervelende daaraan is niet alleen dat je slechter presteert, maar ook dat je denkt dat je taken juist prima uitvoert. Je functioneren verslechtert, maar de perceptie van je functioneren niet.”
Dit artikel afdrukken