Vandaag is het ’Eat Your Vegetables day’. Alle reden om het eten van groenten extra aandacht te geven.
Driekwart van de Nederlanders eet dagelijks 90 gram minder groente dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 250 gram. Nergens in Europa eten mensen zo weinig groenten. Jammer, want het eten van groente verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en overgewicht.
Maaltijdboxenproducent Hello Fresh onderzocht de Nederlandse groenteconsumptie bij 1.000 respondenten. De inwoners van het oosten van het land eten de meeste groente: 161 gram per dag. In het noorden blijft de groenteconsumptie steken op 155 gram.
Mocht je denken dat jongeren - omdat ze gezond willen eten - de meeste groente binnenkrijgen en ouderen - omdat ze het nu eenmaal gewend zijn - veel groente eten, dan heb je dat mis. Juist de leeftijdsgroep 35-44 jaar steekt met gemiddeld 168 gram groente per dag boven de overige leeftijdscategorieën uit. Maar ook die 168 gram per dag is nog altijd ver van de gewenste 250 gram verwijderd.
Gevraagd naar het waarom van de lage groenteconsumptie geeft 21,8% van de respondenten aan zich al gezond genoeg te vinden en niet meer groente nodig te hebben. En 23% geeft aan dat hen de wilskracht ontbreekt om meer groenten te eten.
HelloFresh - Onderzoek: Nederlanders eten te weinig groenten | HelloFresh
Driekwart van de Nederlanders eet dagelijks 90 gram minder groente dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 250 gram. Nergens in Europa eten mensen zo weinig groenten. Jammer, want het eten van groente verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en overgewicht.
Maaltijdboxenproducent Hello Fresh onderzocht de Nederlandse groenteconsumptie bij 1.000 respondenten. De inwoners van het oosten van het land eten de meeste groente: 161 gram per dag. In het noorden blijft de groenteconsumptie steken op 155 gram.
Mocht je denken dat jongeren - omdat ze gezond willen eten - de meeste groente binnenkrijgen en ouderen - omdat ze het nu eenmaal gewend zijn - veel groente eten, dan heb je dat mis. Juist de leeftijdsgroep 35-44 jaar steekt met gemiddeld 168 gram groente per dag boven de overige leeftijdscategorieën uit. Maar ook die 168 gram per dag is nog altijd ver van de gewenste 250 gram verwijderd.
Gevraagd naar het waarom van de lage groenteconsumptie geeft 21,8% van de respondenten aan zich al gezond genoeg te vinden en niet meer groente nodig te hebben. En 23% geeft aan dat hen de wilskracht ontbreekt om meer groenten te eten.
Een absolute aanrader: De groene Bakplaat.
#20 Zoals hieronder ook al gezegd, met kruiden. Om te weten wat waar bij past kun je beginnen met de kruidenwijzer. Bedoeld om zout te vervangen, zeker doen minder zout, maar maakt veel verschil, zowel op vlees als groenten.
#20 Henric,
Bepaalde soorten groenten koop ik wekelijks, want van die groenten heb ik meerdere recepten.
Bij prei kan ik bijvoorbeeld kiezen uit meerdere recepten: vegetarisch, plantaardig ( Indisch, Indiaas, Marokkaans), met vis (Indisch). Al die recepten komen van internet en passen we naar smaak aan.
Henric, bijv. met kruiden en specerijen. In een curry kun je veel groenten kwijt, bloemkool erin vind ik zalig.
Of een salade van heel fijngesneden rauwe venkel met kappertjes/peper/zout evt./ iets citrustachtigs of azijn/olijfolie.
Plakken bloemkool uit de oven krijgen een nootachtige smaak.
Sytske, ik heb mijn kinderen altijd zowel groenten als vlees aangeboden. Toen ze het hele concept gezondheid nog niet kenden was het vlees altijd meteen op, terwijl de groenten bleven liggen.
Als ik heel eerlijk ben eet ik ook veel groenten omdat ik denk dat het goed voor me is, niet omdat het lekker is. Ik zou graag weten hoe je groenten lekkerder maakt.