Dat constateert onderzoeksbureau GfK op grond van een rondvraag onder 6.000 consumenten over hun mening en gedrag rondom suiker.

Nederland behoort tot de top-10 van landen met de hoogste suikerconsumptie. Het Voedingscentrum raadt ons aan niet meer dan 90 gram suiker per dag binnen te krijgen. De gemiddelde Nederlander zit daar met 102,4 gram ruim boven. Met onze kennis over suiker blijkt het matig gesteld, ondanks dat er veel belangstelling voor is. Zo gelooft 77% ten onrechte dat suiker (in meer of mindere mate) verslavend is. Ook geeft 60% van de ondervraagden aan niet meer te weten wat te geloven over suiker.

Dat is mogelijk de reden dat Nederlanders zo weinig kritisch tegenover suiker staan in hun dagelijkse boodschappen. Toch zegt de helft regelmatig of altijd op suiker te letten bij hun aankopen. Tweederde vindt de informatie over suiker in producten onduidelijk.

Hoe mensen naar suiker kijken verschilt per productcategorie, aldus GfK. Bij frisdranken letten supermarktklanten relatief goed op suiker en zoetstoffen. Ze worden daarbij geholpen door suikerwijzers zoals bij Plus en Albert Heijn. Bij snoep, koekjes en ijs let tweederde van de kopers juist niet op suiker. Dat zit daar nu eenmaal in. Kunstmatige zoetstoffen hebben een negatief imago, de helft van de supermarktklanten gelooft dat die slecht voor je zijn.

Minder suiker eten? Dat doen Nederlanders door "gewoonweg minder vaak producten met grote hoeveelheden suiker te kopen", schrijft GfK. Verder zegt het onderzoeksbureau dat 1 op de 3 Nederlanders in de toekomst meer op suiker wil letten.
Dit artikel afdrukken