Nederlanders zijn niet gevoelig voor voedseltrends en dieetgoeroes. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK in opdracht van de NVVL, het netwerk voor food experts. Acht van de tien ondervraagden trekt zich niets aan van voedingshypes. Bovendien vindt meer dan 70% die trends en hypes maar onzin. “Als je de media mag geloven, dan heerst er totale voedselverwarring bij de Nederlandse bevolking. Denk maar aan de discussies het afgelopen jaar over superfoods en de Voedselzandloper”, zegt Elly Kaldenberg, woordvoerster van de NVVL. “Echter, uit dit onderzoek blijkt dat die hele discussie aan de meeste Nederlanders voorbij gaat. Enerzijds omdat het een groot deel gewoon niet interesseert en anderzijds omdat mensen liever normaal willen eten.”
Gezonde voeding is een onderwerp dat veel mensen bezighoudt. Vooral vrouwen vinden het interessant om over voeding te lezen in boeken en tijdschriften, er met vrienden over te praten of op het internet te zoeken naar informatie. Artsen, diëtisten en voorlichtingsinstanties als het Voedingscentrum worden daarbij door negen van de tien ondervraagden als zeer betrouwbare bronnen gezien. De informatie in winkels en vooral advertenties nemen mensen daarentegen nogal eens met een korreltje zout. Toch zijn het familieleden en huisgenoten die uiteindelijk het meest (mee)bepalen wat er op tafel komt.
Schijf van Vijf
De Schijf van Vijf (Voedingscentrum) is het best bekende hulpmiddel bij de keuze voor gezonde voeding - 93% van de respondenten weet precies of ongeveer wat de Schijf van Vijf inhoudt. Volgens 56% van de Nederlanders biedt de Schijf van Vijf ook de gezondste manier van eten en 38% neemt deze principes als norm voor de eigen voeding. Een kwart van alle respondenten vaart overigens blind op eigen inzichten en geeft daarbij aan ‘gezond’, ‘gewoon’, ‘gevarieerd’ en ‘niet teveel’ te eten.
Vermeende voedselhypes zoals het broodvrije dieet, Paleo-dieet of de nu vaak als hip gepresenteerde Voedselzandloper kennen nauwelijks navolgers. Ondanks dat de verkoopcijfers van deze boeken anders doen verwachtenSonja Bakker
Onder andere dieetvoorschriften blijft Sonja Bakker nog steeds de ongekroonde koningin onder de voedingsgoeroes – ongeveer de helft van de ondervraagden zegt te weten wat haar dieet inhoudt en 17% heeft haar instructies opgevolgd. Andere dieetmethodes worden veel minder gevolgd; met uitzondering van het vegetarische menu zegt minder dan 5% van de ondervraagden diëten van de afgelopen jaren te hebben gevolgd.
Voedselhypes
Vermeende voedselhypes zoals het broodvrije dieet, Paleo-dieet of de nu vaak als hip gepresenteerde Voedselzandloper kennen nauwelijks navolgers. Ondanks dat de verkoopcijfers van deze boeken anders doen verwachten. Maximaal 3% van de ondervraagden geeft aan wel eens zo’n dieet te hebben gevolgd. Een grote meerderheid van de Nederlanders vindt deze modieuze voedseltrends ook ‘onzin’ of ‘verwarrend’. Wel geeft een kwart van de vrouwen aan het ‘leuk’ te vinden om op de hoogte te blijven van nieuwe inzichten rond voeding. Jongeren tussen de 18 en 29 jaar blijken iets gevoeliger te zijn voor voedselhypes en deze ook beter te kennen.
Superfoods
Zelfs superfoods blijken minder tot de verbeelding te spreken dan soms wordt geopperd – tachtig procent van alle Nederlanders heeft nog nooit gojibessen, tarwegras of chiazaad op het boodschappenlijstje gezet. De meeste ondervraagden vinden ook dat zij redelijk gezond eten en geven zichzelf daarvoor een zeven. Groente, fruit, water en zuivel zien consumenten als de meest gezonde voeding. De grote boosdoeners op het bord zijn volgens Nederlanders fastfood, calorierijke tussendoortjes, frisdrank en alcohol.
Hollandse Pot
Volgens Elly Kaldenberg, diëtist en vicevoorzitter van de NVVL, geeft het onderzoek aan dat de meeste Nederlanders die graag bewust met gezond eten bezig zijn zich niet gek laten maken. “De ruime aandacht in de media voor voedingshypes betekent niet dat we massaal van de ene naar de andere goeroe rennen. Integendeel. In de keuken en de supermarkt blijft de oer-Hollandse nuchterheid dominant. Gevarieerd eten en alles met mate zijn de belangrijkste principes voor een gezond voedingspatroon. Dat zit diep in ons DNA verankerd. ‘Doe maar gewoon dan eet je gezond genoeg’, is in de meeste Nederlandse huishoudens het leidende motto. Daarom zijn de Schijf van Vijf en Sonja Bakker ook zo populair. Zelfbenoemde goeroes die ons schuldcomplexen aanpraten, moraliserende vingers opsteken bij ‘gewoon’ eten of exotische diëten aanprijzen, krijgen in ons land nauwelijks voet aan de grond. Een overgrote meerderheid van de Nederlanders gelooft nog steeds meer in de Hollandse Pot dan in dure en exotische superfoods. Dit zijn geruststellende resultaten. Waar ik mij wel zorgen over maak, is de groep van ruim 40% die zich totaal niet met gezonde voeding bezighoudt. Dit is de groep die de meeste aandacht verdient.”
Het rapport wordt komende maandag toegelicht. Foodlog verslaggever Jora Steennis is erbij. We brengen alvast twee boeiende plaatjes uit het rapport.
Mensen vertrouwen in eerste instantie op hun dokter (die slechts 2 uur voedingsonderwijs krijgt tijdens zijn opleiding):
De Schijf van Voedingscentrum is het meest bekend bij mannen en vrouwen, gevolgd door Sonja Bakker, glutenvrij en veganistisch & vegetarisch eten:
Fotocredits: superfoodsboek, books_authors
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Opmerkelijk onderzoek. Ik neig t niet te geloven.
*De winkels liggen vol met superfoods, het wordt grif verkocht. Zelfs de jumbo hier heeft een schap met superfoods geplaatst tussen de margarines en de doperwten, een toplokatie.
*Op verjaardagen hoor je niet anders vertellen.
En nog steeds willen mensen een simpele oplossing voor hun problemen. Hard werken aan je gezondheid.. daar word je alleen maar moe van en het is niet sexy.
*Ik kan hier in mijn straatje al 4 mensen aanwijzen die mij het afgelopen jaar met trots vertelden dat ze aan het tarwegraszaad zaten oid en dat ze daar zo sterk in geloofden. De voedselzandloper hadden ze al uit gelezen, Sonja Bakker dat ging toch ook maar vervelen. Misschien niet een representatief beeld maar ik wilde met mijn visie en ervaringen iets inbrengen uit de praktijk.
Een arts krijgt gedurende zijn/haar artsenstudie slechts enkele uren voedingsleer.
Dat men de informatie omtrent voeding van een arts betrouwbaar vindt verbaast mij in hoge mate.
Vraag iemand met zoveel woorden of hij gevoelig is voor voedselhypes, en hij/zij zal nee zeggen. Verder is het goed om eens te kijken hoe de respondenten eigenlijk geselecteerd zijn (cq. of zelfselectie heeft plaatsgevonden); als '93% van de respondenten weet precies of ongeveer wat de Schijf van Vijf inhoudt', dan is er of een eenorme selection bias, of de betekenis van het woord 'ongeveer' is wel heel erg opgerekt, of allebei.
Verkoopcijfers liegen niet, wat dat betreft.
Ik vind het lastig om dit onderzoek te geloven. Zoveel voedselzandlopers verkocht, complete superfood-schappen in supermarkten en een groot gesprekonderwerp binnen de media maar ook erbuiten. Dit onderzoek voelt voor mij als propaganda en niet als realiteit. Bovendien trekt de media andere conclusies dan de onderzoekers en andere reageerders verwacht ik. Noodzaak dit eens goed uit te pluizen..
O ha nu kan ik hem vinden Dick. Uiteraard werkt Ctrl F niet op 'upstream' en wel op opwaarts ;) Mooie metafoor!