"Eten we in Nederland ongezond? Welnee, dat is niets vergeleken met de Amerikanen!", zal menige Nederlander denken. Maar dat denken we dan goed mis. De Washington Post drukt ons met de neus op de feiten.

Gezonde trend?
Het verschil tussen Nederlandse en Amerikaanse suiker- en vetinname blijkt in werkelijkheid miniem. Nederland staat mondiaal gezien namelijk op respectievelijk de derde en vierde plaats qua suiker en vetconsumptie. Sterker nog, de liefde voor frisdrank en suiker in Nederland groeit. En dat terwijl biologisch en gezond zo 'in’ lijkt te zijn. Onderzoeksbureau Euromonitor berekende de gegevens over de suiker-en vetinname in 54 landen op basis van de hoeveelheid frisdrank en verpakt voedsel die daar over de toonbank ging.

Suiker- en vetinname
De WHO adviseert om maximaal 10% van de dagelijkse energie-inname uit suikers te halen. Als mensen 2000 calorieën per dag consumeren (een inname die we in werkelijkheid vaak overschrijden), komt dit neer op zo’n 50 gram suiker per dag. Volgens Euromonitor eten we in Nederland duidelijk meer: gemiddeld 103 gram. Amerikanen consumeren volgens Euromonitor 126 gram suiker en zetten de VS dan ook op nummer 1. Verder is het advies van de WHO om binnen een dieet van 2000 calorieën ongeveer 65 gram vet te consumeren. Alleen al door het kopen van verpakte producten eten Nederlanders ook daarvan te veel: zo’n 80 gram per dag. Onze zuiderburen zijn wereldrecordhouders met een dagelijkse consumptie van 95 gram vet. Amerikanen daarentegen, consumeren ‘slechts’ 66 gram vet en doen het een duidelijk beter met hun aankopen.

Geen direct verband met percentage overgewicht
De cijfers van Euromonitor zeggen niet veel over het percentage overgewicht in de genoemde landen. Duitsland, nummer 2 qua vet en suiker aankopen, heeft bijvoorbeeld een obesitas-percentage van maar 14,7%. In Nederland is dit percentage ongeveer 13%. Daarentegen is ruim 35% van de Amerikanen obees. Hoe dat komt? Dat heeft waarschijnlijk te maken met de factoren die Euromonitor niet meenam, zoals de consumptie van verse producten en buiten de deur eten. "Bovendien spelen gedrag, genen, volksgezondheidsbeleid en bewegen een rol die wij niet hebben meegenomen", zegt Lauren Bandy onderzoeker bij Euromonitor.

Nederlanders kopen meer verpakte calorieën dan Amerikanen
Euromonitor berekende ook hoeveel calorieën we in 2014 kochten in de vorm van verpakt voedsel en frisdrank. In Nederland was dat ruim 1752 calorieën per persoon per dag. Vergeleken met de Amerikanen is dat veel, zij kochten ‘slechts’ 1548 calorieën. Zo blijven er weinig calorieën over voor buiten de deur eten en vers voedsel. Lauren Bandy voorspelt dat iedere burger in 2019 per dag nog 90 calorieën extra koopt, ook al is 40% van de wereldbevolking nu al te dik.

Geen lichtend voorbeeld
Daarnaast nemen volgens Euromonitor in Nederland de consumptie van zowel frisdrank als suiker eerder toe dan af. Andere landen lijken wat dat betreft beter uit de bus te komen. De Nederlanse overheid probeert gezonde voeding dus niet voor niets te stimuleren. Wat groente en fruit betreft mocht dat (nog) niet baten. Nederlanders halen hun vitamines uit supplementen en steeds minder uit groente
en fruit volgens het RIVM. Nederlanders zijn misschien niet zo dik als de Amerikanen, maar qua eetgewoontes in ieder geval ook al geen lichtend voorbeeld.

Fotocredits: Pete
Dit artikel afdrukken