imageZo snel verandert Nederland dus nou ook weer niet.

Mojito's, fingerfood, of sushi zijn aan de Nederlandse feestvierder niet besteed: 75% van de Nederlanders viert feest met bier, pinda's, taart en chips. Daarmee is de manier waarop de Nederlander thuis een feestje viert sinds 1979 onveranderd gebleven. De frequentie en aanleiding zijn onveranderd en ook de top-3 van meest geserveerde hapjes en de totale uitgaven is door de jaren heen hetzelfde gebleven. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, uitgevoerd in opdracht van Heineken. Gemiddeld geven Nederlanders drie keer per jaar een feestje, meestal vanwege een verjaardag. Van de Nederlanders vindt 45% het serveren van gezonde hapjes nu belangrijker dat tien jaar geleden. Het serveren van vette snacks is niet bepaald een must, terwijl dat tien jaar geleden wél het geval was. Net als in 1979 serveert de feestvierder het vaakst pinda's, taart en chips.
Dranken
Bij acht op de tien feestjes wordt bier geserveerd, wat iets minder is dan voorheen. Gezondere alternatieven als water en sap zijn in populariteit toegenomen. In 1979 dronk niemand water op een feestje, terwijl vandaag de dag 47% van de Nederlanders dat wel doet. Ook het aantal mensen dat af en toe een sapje nuttigt op een feestje, is toegenomen: van 65% in 1979 naar 76% nu.

Feestvierders besteden de helft van hun budget aan drank
Gemiddeld besteedt de Nederlander zo'n 107 euro aan een feestje, wat na omrekening slechts 2 euro minder is dan wat de feestvierder uitgaf 1979! Vier op de tien feestende Nederlanders besteden minimaal de helft van hun budget aan drank. Feestvierders die weinig geld aan het feestje besteden, hebben vaak de meeste producten al in huis. Happen en dranken worden meestal bij dezelfde winkel gekocht - voornamelijk in de supermarkt.


bron: TNS NIPO, met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken