“Deze uitkomst lijkt een stap in de goede richting, maar we zijn er nog niet”, zegt Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten van het Voedingscentrum. “Het is belangrijk om in te blijven zetten op het voorkomen van voedselverspilling. Voedsel weggooien is zonde, want het kost veel energie en grondstoffen om het te produceren.”
Wie altijd een boodschappenlijstje maakt, en zich eraan houdt, redt daarmee tot wel 9 kilo voedsel van de afvalbakKopen en koken op maat
Nederlanders zouden met een paar maatregelen vooral minder brood, zuivel, groente, fruit en vlees kunnen verspillen, blijkt uit het onderzoek. Bewust 'op maat' kopen en koken is de belangrijkste. "Door rijst en pasta af te wegen, kook je precies op maat. Ook een boodschappenlijstje kan heel goed helpen. Wie altijd een boodschappenlijstje maakt, en zich eraan houdt, redt daarmee tot wel 9 kilo voedsel van de afvalbak”, aldus Van Dooren. Mensen die minder te besteden hebben blijken bovendien twee keer minder voedsel te verspillen dan mensen met een bovenmodaal inkomen.
Eerst ruiken
Ook het op de juiste manier bewaren van voedingsmiddelen kan veel voedselverspilling voorkomen, én het gebruik van de zintuigen. Milieu Centraal becijferde dat er jaarlijks per persoon 57 liter vloeistof (vooral melk) via de gootsteen of het toilet verdwijnt omdat consumenten blind afgaan op de THT-datum zonder zelf even te ruiken of proeven of de melk nog goed is.
De cijfers zijn tot stand gekomen op basis van onderzoeken van CREM Waste Management en Kantar Public, in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu, onder begeleiding van het Voedingscentrum, Milieu Centraal en Rijkswaterstaat.
Naar aanleiding van TV programma De Monitor, maakte voedselverspillingsdeskundige Toine Timmermans gisteren op Foodlog duidelijk dat Europa nog steeds geen goede (vergelijkende) verspillingscijfers heeft. Onderwijl noemen de Belgen ons de grootste verspillers van Europa.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Corné, dank!!! Voor wie het niet weet: Corné is van het Voedingscentrum.
Cécile gaf het op basis van Toine Timmermans' bijdragen van de week ook al aan: de Belgen (de 'grootste' klimaatvervuilers van Europa, volgens hun eigen MO Daily) gebruikten de verkeerde bron.
Mag ik je toch vragen Corné om aan te geven hoe het kan dat er met een tussenpoos van twee dagen een totale mislukking en vervolgens een 'op-schema' nieuwsbericht over ons verspillingsgedrag naar buiten komt?
Alleen 'nog niet bekend' is voor een journalist niet genoeg, nu ook Van Dam en dus zijn ambtenaren van niets bleek te weten. Zo werkt dat toch niet in de wereld van rapporten van officiële instanties?
Vorige week was in diverse media en hier op Foodlog te lezen dat “Nederlanders de grootste verspillers binnen de Europese Unie” zijn. Dat is echter gebaseerd op onnauwkeurige cijfers uit 2006. Tijdens de uitzending van NCRV De Monitor (21 mei) waren de nieuwste cijfers over voedselverspilling nog niet bekend.
Volgens de ‘Monitor voedselverspilling – update 2009 – 2015’ (Wageningen Food & Biobased Research) ging in 2015 de Nederlandse voedselketen minimaal 1,77 miljoen ton en maximaal 2,55 miljoen ton aan voedsel verloren. Omgerekend naar de omvang van de Nederlandse bevolking komt dit neer op een voedselverspilling tussen de 105 kg en 152 kg per inwoner. Een fors contrast met het getal van 541 kg per (Nederlandse) inwoner dat vermeld staat op de infographic van het Europees Parlement.
Hoe dit grote verschil te verklaren? In de infographic wordt als bron voor de cijfers over voedselverspilling (per hoofd van de bevolking) aangegeven dat het gaat om inschattingen van de Europese Commissie uit 2010. Een bronverwijzing is niet opgenomen maar waarschijnlijk gaat het om deze cijfers. Het specifieke getal van 541 kg (voor Nederland) staat echter vermeld in tabel 2 van het rapport van het STOA – Science and Technology Options Assessment van het EP. Onder deze tabel staat nadrukkelijk aangegeven dat het gaat om “..‘best estimates’ at the time available, mainly based on 2006 data from Eurostat but updated by some more recent national sources”. Het gaat dus om ‘oude’ cijfers waarbij Eurostat ook nog eens alle (afval-)stromen waarin biotisch materiaal (zuivel, fruit, etc. dat potentieel als voedselverspilling is aan te merken) voor kan komen, voor de volle 100% heeft meegenomen. Zonder dus rekening te houden met het daadwerkelijk aandeel biotisch materiaal in die (afval-)stromen.
Sinds 2011 voert Wageningen UR in opdracht van de overheid de Monitor voedselverspilling uit. De basis daarvoor zijn de openbare gegevens over afval en diervoederstromen. Op basis van literatuur etc. is een inschatting gemaakt van het aandeel biotisch materiaal in de verschillende afvalstromen om zo een minimum en maximum hoeveelheid voedselverspilling te berekenen.
Het resultaat is een cijfer over de verspilling over de hele keten op macroniveau (weliswaar teruggerekend naar inwoners). Het onderzoek van het Voedingscentrum in samenwerking met CREM en Kantar Public gaat alleen over de verspilling in huishoudens, bovendien op een andere manier gemeten. Hierin wordt de verspilling van vast voedsel in huishoudens (excl. dranken) nu geschat op ongeveer 41,2 kilo in 2016, dit betekent dat huishoudens een aandeel hebben van 27 tot 39% van de totale verspilling in de keten.
Sinds het uitbrengen van de eerste Monitor voedselverspilling rapporteert het ministerie van Economische Zaken de cijfers uit de monitor als de ‘officiële’ cijfers over voedselverspilling in Nederland. Deze zijn 23 mei aan de Tweede Kamer gerapporteerd.
Toine Timmermans, kun jij onze lezers helpen begrijpen, waarom er zo'n groot verschil zit tussen de cijfers van het Voedingscentrum en die van De Monitor (die de staatssecretaris lijkt te onderschrijven)?