
“De grote ervaring die wij hebben op het gebied van alles wat met eten en drinken te maken heeft, kan tijdens de lunch worden aangevuld met workshops of lessen waarom gezond eten en drinken zo belangrijk is”, meldde Rijnierse. “Daarmee sla je twee vliegen in één klap. Het onderwijs is aanschouwelijk en dat is een beproefde methode om iets te laten beklijven. Daarnaast komt er ruimte in de reguliere lessen, zodat daar weer meer aandacht gegeven kan worden aan de basisvakken, zoals taal en rekenen. Het gevolg zal zijn, dat leerlingen niet alleen gezond leren eten en drinken, maar ook de betekenis ervan leren kennen. Vervolgens leren zij het hun kinderen van meet af aan. Hiermee wordt het mogelijk de spiraal van overgewicht te doorbreken.”
Andere convenanten
In de speech van de heer Rijnierse werd ook gerefereerd aan de bundeling die Veneca zoekt met andere convenanten, zoals het convenant stimulering biologische landbouw en de wens van de overheid op duurzaam inkopen. Een gecombineerde aanpak, waarin ook het Ik Kies Bewust-logo een rol vervult, bevordert een gezonde consumptie, waarbij het juist gaat om de variatie en de combinatie met authentiek en eerlijk eten. Minder nadruk op overgewicht haalt het stigmatiserende karakter weg en bevordert de acceptatie van lekker en gezond.
Ook Rosenmöller zou graag meer samenwerking tot stand willen brengen tussen de verschillende ministeries, om zo effectief te werk te kunnen gaan. Hij is daarover met verschillende ministers in gesprek.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
En als de ouders enig historisch besef hebben, herinneren ze zich dat de catering insprong op de trend van buitenshuis eten door met name vette en ongezonde happen aan te bieden. Eerder schetste ik al hoe de gezonde broodjes verging in de schoolkantine van mijn kinderen. Nog steeds verbaast het me hoe school- en werkkantines vette en ongezonde producten aanbieden. Alle met de mond beleden zorg over obesitas ten spijt lijkt mij zonder tegenvoorbeeld op de fiets naar school/werk met een broodtrommel met (spaarzaam) brood vooralsnog gezonder dan luisteren naar een cateraar die doceert over gezond voedsel terwijl je zijn lunch eet.
Als de ouders ook hebben leren rekenen trappen ze er niet in en gaan ze gewoon weer boterhammetjes smeren voor hun kinderen. Of doen die cateraars het gratis? Het lijkt mij een zaak van de scholen zelf om af en toe een kookdemonstratie tijdens schooltijd te doen.
Maar we leven in een neo-collectivistische tijd dus er zal wel weer van alles verplicht moeten met dikke rapporten, matige resultaten en overbetaalde Rosenmullers. dan vraag ik me ook nog af of cateraars werkelijk "alles weten wat met eten en drinken te maken heeft".