Van alle genres doen in Nederland kookboeken het allerbest. In het laatste kwartaal van 2017 liet de kookboekenverkoop een stijging zien van 3,5% ten opzichte van 2016, meldt het kennis- en innovatieplatform voor de boekensector KVB Boekwerk. Die trend werd ook in 2015 al opgemerkt. Gemeten ten opzichte van 2010 steeg de omzet - tegen de trend van de boekenmarkt in - met 17% voor de volle vijf jaar.

De context van de recepten blijkt belangrijk. Daarom kiezen we voor kookboeken die meer weg hebben van een leesboek dan een receptenboek
Nederlanders hebben vooral behoefte aan home cooking-boeken waarin traditionele, maar niet al te ingewikkelde recepten staan. “Mensen hebben door de globalisering het gevoel de controle kwijt te zijn over hun leven en over wat ze eten,” zei hoogleraar socio-ecologische interacties aan de Radboud Universiteit Noëlle Aarts eerder in de NRC. Daarom zouden thuiskookboeken met vertrouwde gerechten die de huiselijke sfeer versterken nu zo populair zijn. Dergelijke boeken beginnen dan ook vaak met een persoonlijk verhaal van de kok over die heerlijke maaltijden van grootmoeder of grootvader.

De context van de recepten blijkt belangrijk. Daarom kiezen we voor kookboeken die meer weg hebben van een leesboek dan een receptenboek. We willen kookboeken kunnen lezen om ons te kunnen verbinden met een oorsprong. Voor recepten kun je net zo goed het internet raadplegen. Thuiskookboeken die een groot succes werden zijn Leafs (vegetarische seizoensrecepten uit de moestuin) en Pindakaas (als smaakmaker).

Kookboekenweek
De Johannes van Damprijs wordt dit jaar op 16 november door de Universiteit van Amsterdam uitgereikt aan de Amerikaanse chef Alice Waters. Zij inspireert mensen al jaren in de keuken met verse, lokale en seizoensproducten.

Het kookboekenweekgeschenk is dit jaar het boek Smaakmaker: ‘Bij wie crême fraîche in de aders vloeit’ van Paul de Leeuw. Je krijgt het tijdens de Kookboekenweek van 10 tot en met 18 november cadeau bij besteding van minimaal €19,50 aan kookboeken.
Dit artikel afdrukken