Trouw liet een breed publieksonderzoek uitvoeren naar hoe de Nederlanders denken over de 'industrialisering van het platteland'. Het onderzoek, 'De Staat van het Dier' is als bijlage bij de krant opgenomen. Het blijkt dat driekwart van de Nederlanders grote problemen heeft met het 'grootschalig houden én vervoeren van dieren', aldus de Wage­ningse hoogleraar Dier en Samenleving Elsbeth Stassen. Dat komt vooral voort uit een 'moreel perspectief': in de grootschaligheid verwordt het dier van een levend wezen tot een 'ding'. Wat de Nederlander er niet van weerhoudt nog altijd in grote hoeveelheid plofkip en kiloknallers te verorberen. Trouw-columnist Jelle Reumer omschrijft de Nederlander dan ook als 'Homo Hypocritus.'

Trouw ondervroeg 800 Nederlanders en 1300 Trouw-lezers door middel van 40 vragen over dierenwelzijn. 'De vragen gingen over de omgang met huisdieren, de verhouding tussen mens en dier, het eten van dieren en het houden van dieren in gevangenschap', schrijft de krant.

Trouw organiseert in samenwerking met De Balie op 18 mei 'De Dag van het Dier' over de staat van het dier in de Nederlandse samenleving. Met een debat, 'Dierner' en film. Meer informatie en kaarten via www.debalie.nl.
Dit artikel afdrukken