Nederland kampioen export
De cijfers laten zien dat Nederland goed is voor de export van grote hoeveelheden grondstoffen/voedingsmiddelen die hier helemaal niet groeien, zoals palmolie en avocado's. En onze eieren zijn weliswaar van binnenlandse leg, maar het voer importeren we met name uit Zuid-Amerika (soja). China is overigens de grootste producent van eieren (29,8 miljoen ton per jaar) maar is slechts de negende exporteur ter wereld; onder meer na wereldkampioen Nederland.
Meer dan tweederde van de landbouwproducten uit nationale diëten overal ter wereld komt tegenwoordig uit een regio ver wegVijf van 's werelds grootste voedselproducenten, de VS, Rusland, India, Brazilië en China, zijn ook te vinden in de top 10 van de voedselexporteurs.
Rusland is nummer drie van de grootste tarweproducenten ter wereld en met Oekraïne samen goed voor 30% van de wereld tarweproductie. Rusland is de grootste producent van zonnebloempitten (30%), een belangrijk ingrediënt in de voedingsindustrie, en Oekraïne volgt daarna (met 25%). De Oekraïense oogst van zonnebloempitten is door de oorlog fors in volume gedaald; verwerkende fabrieken komen problemen door gebrek aan grondstof.
Volgens een studie uit 2016 komt meer dan tweederde van de landbouwproducten in een nationaal menu tegenwoordig uit een regio ver weg. Doordat de laatste 50 jaar de technologie in de landbouw zich snel ontwikkelde, is deze trend versterkt. De tomaat komt bijvoorbeeld van origine uit de Andes (Zuid-Amerika). Inmiddels eten we overal ter wereld tomaten. De grootste tomaatproducerende landen zijn momenteel China, India en Turkije. Nederland is echter de grootste exporteur. Op nationaal niveau gezien tenminste, want de meeste tomaten blijven op de interne Europese markt waar ons land vooral levert aan Duitsland.
Maïs wordt tot in Antarctica geteeldDe 6 meest geproduceerde landbouwproducten ter wereld zijn:
1. Koemelk. Niet minder dan 37 landen beschouwen het als een van hun top agrarische producten. Duitsland is een van de grootste producenten die tevens een van de grootste exporteurs is. Het land produceert 33 miljoen ton per jaar.
2. Suikerbieten. Wederom beschouwen 37 landen de suikerbiet als een van hun belangrijkste agrarische producten. Thailand, Pakistan, Australië en Zuid-Amerikaanse landen produceren veel, in Afrika is vanwege klimatologische omstandigheden nog veel potentieel.
3. Maïs. Hoewel oorspronkelijk afkomstig uit Centraal-Amerika en Mexico, telen tegenwoordig boeren het overal, tot in Antarctica toe. De VS produceert het meest, meer dan 360 miljoen ton per jaar. Daarna volgen China, Brazilië, Oekraïne en Rusland.
4. Tarwe. Na maïs het meest geproduceerde product, in 2020 760,9 miljoen ton wereldwijd. China produceert het meest, meer dan 134,2 miljoen ton in 2020, maar exporteert nog geen procent van zijn productie.
5. Rijst. De halve wereldbevolking eet rijst. Bijna 90% komt uit Azië. Ook hier is China de grootste producent, met 211,8 miljoen ton in 2020.
6. Aardappelen. Die komen oorspronkelijk uit de Andes. Spaanse ontdekkingsreizigers brachten de aardappel naar Europa. Vandaag de dag telen China en India de meeste aardappelen, ook al eet hun bevolking rijst.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
En het laat zien dat de klimatologische condities in deze regio (delta) heel geschikt zijn in combinatie met de haven voor feed-import and export van bewerkt zuivel. Goed ondernemerschap inderdaad, gecombineerd met een fantastische ligging in Europa dus.
Wat de site die je aanhaalt mooi laat zien Dick Veerman is de handelsgeest van Noord-West Europa wat betreft zuivel. Zowel NL, België als Duitsland staan in de top 5 exporteurs EN importeurs wereldwijd....
Jeroen, voor wie wil inzoomen op de productie-, import- en exportgegevens van melk geeft deze site je een aardig inzicht.
Duitsland maakt dubbel en dwars ruim 2x zoveel melk als Nederland.
Hoewel Nederland (productie 14,2 miljard kilo in 2020) in de wereld een melkland van jewelste heet, komt het niet eens voor in de top-10 producenten. India (ruim 196 miljard kilo) staat aan de top, maar exporteert niet. We zijn weer wel de tweede grote producent na nummer 1 Nw-Zeeland en Duitsland. We zijn bijna even groot als Duitsland dat ietsje meer exporteert; samen exporteren NL en Dtsl evenveel als Nieuw Zeeland (5,6 miljard kilo; een lullige 2,85% die in de hole melkkies van India past).
Grappig wel weer: Duitsland strijdt met grote landen als Brazil, China en Rusland om een plek in het 30-35 miljard kilo segment. En toch zijn we als exporteurs bijna elkaars evenknie en komt topexporteur Nieuw-Zeeland pas achter Frankrijk (22 miljard kilo) met een productie die nog geen twee derde is van Dtsl.
Cijfers krijgen pas betekenis als je de context gaat zien: hoeveel gebruik een land zelf en hoeveel brengt het op de wereldmarkt. Omdat Nw Zeeland zoveel gewicht op de wereldmarkt in de schaal legt met slechts een klein volume betekent een prijsdaling/-stijging daar meteen iets voor de hele wereld.
Net zoals Oekraine dat gewicht heeft op het gebied van tarwe, zoals ik zelf een tijdje geleden hier uitlegde.
Dank voor de vraag Jeroen! Nu konden we nog even uitleggen dat 'groot' of 'klein' niets betekent, maar de context alles.
De Amerikanen noemen Duitsland omdat het land zowel een grote producent als exporteur is.
Grootte en export van de productie hebben heel andere relatie dan 'de man in de straat' verwacht.
Nog iets dat vrij onbekend is: ondanks de heiligheid van de koe in India is het land (vooral door de lage melkgift van de koeien daar) de grootste exporteur van rundvlees (vanwege die veel te grote veestapel die thuis alleen door moslims wordt gegeten). In 2012 brachten we dat al eens onder de aandacht: de groeiende vraag naar zuivel is een vleesramp omdat de dieren nog zo weinig melk geven in India (per dier grosso modo een vijfde van de melkproductie per dier hier; er lopen daar dan ook 5x zoveel koeien als bij ons dus om een melkfabriek te vullen).
FAOSTAT voor 2020 laat dat ook zien volgens mij¿?:
India (in tonnes):
Milk, whole fresh buffalo: 90.026.273
Milk, whole fresh cow : 87.822.387
Germany (in tonnes):
Milk, whole fresh cow : 33.164.910
Check vraag: Wat is definitie van: De 6 meest geproduceerde landbouwproducten ter wereld zijn:
Claudia Hulshof Kan het zijn dat hier gekozen is voor een definitie die iets bevat van: geproduceerde grondstoffen geleverd aan een 3de partij?
Duitsland als (een van) grootste noemen is wat mijn aandacht trok. Waarom niet DE grootste noemen? Waarom noem je Duitsland als voorbeeld?
Ik ben in de veronderstelling dat India by far de grootste rundermelk producent is, groter dan de hele EU-28 tesamen. Mede op basis van deze Wageningen universiteit cijfers van 2017 > zie slide 9 van presentatie