In het eerste kwartaal van 2024 kwam 41% van de cacao-invoer naar Nederland uit Ivoorkust, gevolgd door Kameroen met 17% en Ghana met 11%. Hoewel de invoer uit Ivoorkust en Ghana steeg met respectievelijk 40 en 35%, nam het aandeel van deze landen in de totale invoer af. De importen uit Nigeria, Ecuador en Peru namen toe.
Het toegenomen invoervolume heeft vermoedelijk niet te maken met een gestegen vraag, maar met extra voorraadvorming. Die strategie van handel en verwerkende bedrijven heeft tot doel om onzekere aanvoer en te hoge prijzen in de toekomst op te vangen.
Nederland belangrijkste invoerhaven voor de EU
Nederland is de grootste importeur van cacao in de EU en had in het eerste kwartaal van 2024 een aandeel van 30% in de totale cacao-invoer van de EU, wat een stijging is ten opzichte van 25% een jaar eerder. Duitsland en België volgden met respectievelijk 22 en 14%. Ivoorkust was ook voor de EU het grootste herkomstland van cacao. Nederland speelt een cruciale rol als doorvoerhaven en leverancier van verwerkte cacaoproducten aan andere EU-landen, met slechts 5% van de invoerwaarde als directe doorvoer.
De stijgende cacaoprijzen hebben direct invloed op de prijzen van chocoladeproducten voor consumenten. De gemiddelde kostprijsstijging van chocoladeproducten zoals repen, bonbons en andere producten met een hoog cacaogehalte is fors. Er is geen uitgebreid cijfermateriaal beschikbaar over de prijsstijgingen van productcategorieën.
Dure inkoop nog niet verwerkt in consumentenprijs
Wij checkten de prijs van een reep pure chocolade van Verkade bij Albert Heijn. In het eerste kwartaal van 2023 kostte een Verkade pure chocoladereep (111 g) bij Albert Heijn €2,15. In het eerste kwartaal van 2024 was de prijs gestegen naar €2,19 voor dezelfde reep. Een prijsstijging van slechts 1,9% binnen een jaar. In het eerste kwartaal van 2023 kostte een reep pure chocolade van Tony's Chocolonely bij Albert Heijn €3,89. In het eerste kwartaal van 2024 was de prijs gestegen naar €4,19 voor dezelfde reep, een prijsstijging van ongeveer 7,7% binnen een jaar.
De cijfers laten zien dat de prijsstijgingen van de grondstoffen vermoedelijk nog onvoldoende in de prijzen van de producten zijn verwerkt.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het gaat om chocola geproduceerd in de EU en geproduceerd in de VS dat werd verkocht in de VS. Chocola uit de EU die buiten de EU verkocht wordt is uitgezonderd.
Theo Jonkhart "in the USA" staat in de titel in het onderzoek al...Dat maakt namelijk nogal uit.
Want de EU heeft flink aangescherpte cadmium limieten sinds een aantal jaar. In de USA geldt alleen in Californië een limiet. Desondanks bereiken de onderzoeken vanuit de Verenigde Staten alsnog de Nederlandse media, omdat het nu eenmaal lekker scoort om te zeggen 'chocolade is gezond/ongezond/etc'. Enfin, dat deze stoffen iets zijn om in de gaten te houden lijken me wijze woorden, maar gelukkig gebeurd dat dus in de EU zeker ook al.
Zie https://eur-lex.europa.eu/legal-content/en/TXT/?uri=CELEX:32023R0915
De jarenlange stijging van cadmium, lood en kwik in cacao vind ik veel zorgelijker. Hoe donkerder de reep hoe erger het wordt. Vooral in ‘biologisch’ gek genoeg . . .
Als je denkt veilig te zijn door minder, of helemaal geen chocolade meer, te smikkelen ben je er helaas nog niet. Heel veel dagelijks voedsel is er ook van vergeven. Hoogste tijd om de focus op pesticiden ivm neurologische aandoeningen ook eens te richten op dit soort kwalijke stoffen.