De minister zegt dat Nederland niet tot nieuwere wetenschappelijke inzichten is gekomen dan ten tijde van haar voorganger. Ook nieuw onderzoek van onder meer de WUR dat het gebruik van glyfosaat afraadt, heeft volgens de minister niet tot nieuwe inzichten geleid. De concentraties waarin de afbraakstoffen van glyfosaat in het milieu gevonden worden, zijn volgens haar volgens haar geen gevaar voor mens, dier en milieu. Wel wil ze zich inzetten om samen met andere EU-lidstaten en de landbouwsector te werken aan alternatieven voor glyfosaat. Schouten: “Het is mijn ambitie om de transitie naar duurzame gewasbescherming te versnellen, samen met de sector. Daarbij zijn chemische middelen niet meer het fundament, maar het laatste middel om gewassen te beschermen.”
Binnen de EU dringen Frankrijk en Duitsland aan op een kortere toelating. Frankrijk lijkt onder milieuminister Hulot uit op uitfasering; landbouwminister Travert is daar minder zeker over. Duitsland kiest onder druk van de Groenen in de nieuwe regering Merkel voor uitfasering.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Even terug naar Roundup: het lijkt kiezen tussen meerdere kwaden. Of Roundup zo onschuldig is als wordt beweerd lijkt twijfelachtig. Maar wat zou er voor in de plaats komen? Worden we daar beter van?
blij dat ik in Frankrijk woon, zou je zo zeggen. Intussen wordt hier sulfoxaflor, een nieuw bestrijdingsmiddel toegelaten, met dezelfde eigenschappen als de neonicotinoiden, nee, zelfs beter: het pakt ook de resistent geworden insecten aan, zodat er straks helemaal niks meer rond vliegt. Vraag je je toch af welk spelletje er gespeeld wordt.