Carola Schouten, Nederlands zojuist aangetreden minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) meldde de Tweede Kamer vandaag dat zij in het licht van het bereiken van een compromis met de andere lidstaten instemt "met een kortere goedkeuringsperiode." De Europese Commissie kiest voor kortere toelating om gezamenlijk uit de impasse over de toelating van glyfosaat in de EU te komen.

De minister zegt dat Nederland niet tot nieuwere wetenschappelijke inzichten is gekomen dan ten tijde van haar voorganger. Ook nieuw onderzoek van onder meer de WUR dat het gebruik van glyfosaat afraadt, heeft volgens de minister niet tot nieuwe inzichten geleid. De concentraties waarin de afbraakstoffen van glyfosaat in het milieu gevonden worden, zijn volgens haar volgens haar geen gevaar voor mens, dier en milieu. Wel wil ze zich inzetten om samen met andere EU-lidstaten en de landbouwsector te werken aan alternatieven voor glyfosaat. Schouten: “Het is mijn ambitie om de transitie naar duurzame gewasbescherming te versnellen, samen met de sector. Daarbij zijn chemische middelen niet meer het fundament, maar het laatste middel om gewassen te beschermen.”

Binnen de EU dringen Frankrijk en Duitsland aan op een kortere toelating. Frankrijk lijkt onder milieuminister Hulot uit op uitfasering; landbouwminister Travert is daar minder zeker over. Duitsland kiest onder druk van de Groenen in de nieuwe regering Merkel voor uitfasering.
Dit artikel afdrukken