De Amerikaanse nepvleesproducent Beyond Meat wil vanuit Nederland de Europese vleesvervangermarkt veroveren. Vorige week opende het bedrijf een fabriek in Zoeterwoude, maar ook in Enschede moet er binnenkort eentje komen. Dit alles doen de Amerikanen in samenwerking met vleesimporteur en -producent Zandbergen.

In Zoeterwoude produceert Zandbergen sinds kort de Beyond Meat-producten voor Europa, Midden-Oosten en Afrika. De nieuwe fabriek in Enschede gaat de plantaardige grondstoffen maken voor de vleesvervangers die in Zoeterwoude worden verwerkt tot het eindproduct. Nederland is daarmee de eerste locatie buiten de VS waar Beyond Meat zijn vegaburgers helemaal zelf kan produceren.

Op dit moment worden de producten van Beyond Meat voor onder meer Albert Heijn nog gemaakt in Amerika. De producten moeten vervolgens verscheept worden naar Europa – een proces wat onnodig veel broeikasgassen uitstoot, vindt Beyond Meat. Verplaatsing van de productie naar Europa verkleint de milieubelasting en de leveringszekerheid. Bovendien zijn de producten vanwege het intercontinentale transport flink aan de prijs. De nieuwe fabrieken moeten ook daar verandering in brengen. Bij AH kost de Beyond Burger nu nog €5,99 per twee. Die prijs moet omlaag om een breder publiek te bereiken. Jumbo vraagt €5,93 voor twee burgers. Nu naast Casino, ook Aldi en Carrefour het namaakvlees gaan verkopen, stijgt het productievolume en kan de prijs omlaag.

“Nu de vraag naar plantaardige eiwitten in Europa en het Midden-Oosten toeneemt, komt de officiële opening van deze co-productiefaciliteit in Zoeterwoude op het juiste moment”, aldus Adriaan Figee, topman van Zandbergen, tegen het Financieele Dagblad.
Het Financieele Dagblad - Vegaburger-fabrikant Beyond Meat steekt over naar Europa
  • Deel
Druk af