Ipsos Mori, een van de grootste marktonderzoekers in Groot-Brittannië, deed in 33 landen onderzoek naar de perceptie van de inwoners over hun land en de werkelijkheid. Doe hier de quiz om te kijken hoeveel jij weet van Nederland.

Overgewicht
Van de 33 onderzochte landen onderschatte 29 het percentage mensen met overgewicht of obesitas. Vooral de bevolking van Saoedi Arabië zat er ver naast; deelnemers dachten dat minder dan 30% overgewicht had, terwijl het meer dan 70% is. In Nederland denken de mensen dat het rond de 40% is, terwijl in werkelijkheid 49% van de mensen te zwaar is. In Zuid-Korea schatten de deelnemers dit getal precies goed, bijna 1 op de 3 mensen is daar te zwaar. In China, India en Japan overschatten de deelnemers juist het aantal mensen met overgewicht of obesitas.

Waar de deelnemers het aantal mensen met overgewicht onderschatten, overschatten ze juist de proportie immigranten. In 30 van de 32 landen geloven de deelnemers dat er meer immigranten zijn dan in werkelijkheid het geval is. In Frankrijk, Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië dachten de deelnemers dat er twee keer meer immigranten waren dan in werkelijkheid. Onderstaande tabel laat een overzicht zien waarin het verschil tussen perceptie en werkelijkheid duidelijk wordt ten aanzien van meerdere onderwerpen.

Over het algemeen was Zuid Korea het meest nauwkeurig in hun schattingen, gevolgd door Ierland en Polen. Inwoners van Mexico, India en Brazilië schatten het minst goed.

Gat tussen perceptie en werkelijkheid


Fotocredits: screenshot, Guardian
Dit artikel afdrukken