Twee derde van het Britse plastic verpakkingsafval wordt naar het buitenland geëxporteerd om daar gerecycled te worden. Uit onderzoek blijkt echter dat dit recyclen lang niet altijd gebeurt. Nederland lijkt de draaischijf voor fraudes die op papier voor recycling geëxporteerd plastic in zee of verbrandingsovens laat verdwijnen.

Via Nederland wordt het afval verder afgevoerd; het zou onder meer naar Zuidoost-Azië worden gebracht. In Europa is onvoldoende verwerkingscapaciteit voor het Britse plastic.

In de afgelopen 6 maanden is de import van Brits afval in Nederland met ongeveer 25% gestegen naar 38.207 ton. De stijging is een gevolg van het besluit van China om geen Europees plastic ter recycling het land meer in te laten. Omdat Engeland onvoldoende verwerkingscapaciteit heeft, proberen handelaren via het vasteland het plastic toch kwijt te raken. Op papier wordt het keurig geëxporteerd; in de praktijk wordt het gedumpt of verbrand, maar niet verwerkt tot nieuwe grondstof.

De handel in Brits te recyclen plastic werd in 2017 geschat op een waarde van €57 miljoen.

Britse afvalexporteurs claimen 35.135 ton meer aan plastic te hebben geëxporteerd voor recycling dan blijkt uit de feitelijke cijfers van de Britse douane. Aan elke ton alleen op papier gerecycled plastic afval verdienen handelaren ongeveer €70. Bedrijven die afval produceren, kopen voor dat bedrag plastic export recovery notes. Met dergelijke ’perns’ tonen ze aan dat ze keurig aan recycling doen, behalve als een frauderende handelaar het te recyclen plastic op andere manier laat verdwijnen.

De Environmental Agency valt te verwijten dat het bureau niet controleert of met perns afgevoerd plastic daadwerkelijk wordt gerecycled in de landen waar het aankomt. De zorgen liggen vooral bij de groeiende recyclingmarkt in Turkije. Het vermoeden is dat daar veel plastic wordt verbrand en in zee terechtkomt.

Addie van der Stappen, bedrijfsleider van Kunststof Recycling Nederland, zegt dat de capaciteit van Nederland om het afval te verwerken niet groot genoeg is voor de toenemende plastic-import uit Groot-Brittannië. In Nederland wordt al een groot deel van het recyclebare plastic verbrand als gevolg van het Chinese besluit om geen plastic uit Europa meer toe te laten.

Volgens CBS-cijfers uit 2014 heeft Nederland 371 miljoen kilo plastic afval geïmporteerd, waarvan 48 miljoen kilo in Nederland is gerecycled. Ongeveer een derde van het afval wordt zonder bewerking uitgevoerd.
Dit artikel afdrukken