Sinds een jaar hanteert de Verenigde Naties een lijst van 17 duurzame ontwikkelingsdoelen, de 'Sustainable Development Goals'. Voor het eerst bracht het CBS in kaart hoe Nederland scoort ten opzichte van de andere EU-landen op deze punten. Uit het rapport blijkt dat Nederland een 'solide subtopper' is - net als onze buurlanden België en Duitsland. Zweden staat met stip bovenaan in de vergelijking.

Volgens het onderzoek roken en drinken Nederlandse vrouwen nogal stevig en ook is er in Nederland in vergelijking met andere Europese landen minder aandacht voor de gezonde leefstijl
Klimaat en vrouwen blijven achter
"In economische opzicht doet Nederland het goed, maar in het realiseren van milieudoelstellingen en gelijkheid tussen mannen en vrouwen scoort Nederland onvoldoende", schrijft het FD. We hebben relatief veel CO2-uitstoot en maken weinig gebruik van duurzame energie. Bovendien behoort de gezonde leeftijdsverwachting van vrouwen tot de laagste in de EU en zijn de inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen in Nederland relatief groot.

Minder aandacht voor gezonde leefstijl
BNR specificeert waardoor het komt dat de gezonde levensverwachting van vrouwen in Nederland achterblijft. "Volgens het onderzoek roken en drinken Nederlandse vrouwen nogal stevig en ook is er in Nederland in vergelijking met andere Europese landen minder aandacht voor de gezonde leefstijl."

Dat brengt verouderingswetenschapper David van Bodegom ertoe voor strengere maatregelen te pleiten, zoals het roken in openbare ruimten. "Als je ons gezondheids- en rookbeleid vergelijkt met andere landen scoren we slecht. In Australië hebben ze een heel steng beleid, daar rookt nog maar 7 procent, bij ons is dat 23. In Nederland hebben we heel lang gedacht dat het eigen verantwoordelijkheid is, maar we moeten een omgeving creëren waarin gezond leven makkelijker wordt", aldus Van Bodegom.

nederland sdg


Positieve uitschieters voor Nederland: we zijn een van de rijkste en meest productieve landen ter wereld. Nederlandse jongeren "zijn de vlijtigste van Europa, ze zijn het meest actief met werk en studie", zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. Ook is Nederland een van de veiligste landen ter wereld. "Corruptie komt hier weinig voor en Nederlanders hebben veel vertrouwen in rechtspraak en politie", aldus Van Mulligen.
Dit artikel afdrukken