Winkeldiefstal kostte Nederlandse retailers vorig jaar €1,8 miljard. Om die criminaliteit te bestrijden investeerden Nederlandse ondernemers ook nog eens €600 miljoen aan beveiliging. Bij elkaar is dat een kostenpost van €2,4 miljard.

Dat blijkt uit de studie ‘Retail Security in Europe’ onder 11 Europese landen, schrijft Retail Detail.

Nederland heeft na Spanje het meest last van winkelcriminaliteit. In België verloren retailers €1,3 miljard - €900 miljoen diefstal en €400 miljoen aan kosten voor beveiliging - door winkeldiefstal. Dat is 1,9% van de jaaromzet. Die kosten compenseren retailers door hun ongedekte kosten door te berekenen aan de eerlijke klanten.

Nederlanders betalen daardoor jaarlijks gemiddeld €139 extra voor onder meer boodschappen, kleding en gereedschap. Belgen zijn daar €199 aan kwijt.

Albert Heijn, de grootste supermarktketen van Nederland, herkent zich echter niet in het rapport. De diefstalcijfers waren vorig jaar ondanks de installatie van zelfscankassa’s “redelijk stabiel”, zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.
Cijfers van Stichting OverlastDonatie (SODA) en de politie laten zelfs een daling zien in het aantal gemelde winkeldiefstallen. Waarschijnlijk maakt dat niet elke retailer de tijd neemt om aangifte te doen het verschil.
RetailDetail - Winkeldiefstal kost Belgische retailers miljard euro
  • Deel
Druk af