Dat zegt de Europese Commissie over het zogeheten Nationaal Strategisch Plan dat werd gemaakt onder de oude minister van Landbouw om de budgetten van het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid binnen te halen.

De facto zegt de Commissie dat Nederland doelvariabelen moet kiezen die een controleerbaar resultaat hebben.

Het nieuws wordt in de Nederlandse pers heel verschillend gemeld. Volgens de Wageningse bestuurswetenschapper Jeroen Candel is het 'explosief'. Dat zegt hij op Follow the Money. Het blad vertaalt die uitspraak nog sappiger. De Europese Commissie zou 'de vloer aanvegen' met de Nederlandse plannen.



Op twitter nam Candel de vloervegerij terug.

Het is een meten-is-weten kwestie.

Volgens Nieuwe Oogst, het nieuwsorgaan van boerenkoepel LTO Nederland, wil de Europese Commissie meer informatie. Het onafhankelijke blad Boerderij ziet het wat scherper: "Nederland moet het plan ‘aanmerkelijk verbeteren door uit te leggen hoe en in welke mate de geplande ingrepen tegemoetkomen aan de doelen en behoeften’. Het moet onder andere duidelijker worden hoe de resultaten worden vastgelegd en in welke mate het uitgetrokken geld daaraan bijdraagt."

Hoogleraar milieubiologie Peter van Bodegom (Universiteit Leiden) benoemde hier onlangs waar de kern van het bezwaar van de Commissie zit: het voorkomen van greenwashing. Maatregelen die niet aan controleerbare uiteindelijke doelvariabelen zijn opgehangen, staan mooi op papier en geven de illusie dat het uitgeven van geld of nemen van strenge maatregelen daadwerkelijk iets oplevert in de vorm van een beter milieu. Het uitgeven van geld en nemen van maatregelen zijn echter niet hetzelfde als het beoogde resultaat ook daadwerkelijk boeken en controleerbaar maken of dat wel gebeurt.

In Nederland zijn we bijvoorbeeld bereid 25 miljard euro uit geven aan stikstofmaatregelen om natuur te herstellen, terwijl er geen duidelijkheid is of de maatregelen en het besteden van het geld ook resultaat zullen hebben. Net als belastingbetalende burgers wil ook de Europese Commissie houvast over de feitelijke resultaten.
  • Deel
Druk af