Donderdag publiceerde het Wereld Natuur Fonds (WNF) de eerste Europese Soy Report Card. Volgens het rapport loopt een aantal Nederlandse bedrijven behoorlijk achter op de afspraken in 2015 alleen nog ‘goede soja’ te gebruiken in veevoer voor de vlees- en zuivelproductie. De sojateelt is de afgelopen decennia explosief gestegen, vooral in Zuid-Amerika. Soja die is gecertificeerd door de 'Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS)' of 'ProTerra' wordt duurzaam geteeld en daarbij gaat geen waardevolle natuur verloren.

Het WNF beoordeelde 88 Europese concerns op hun agenda om in 2015 100% goede soja te gebruiken. Veel daarvan bleken onder de maat te scoren (of geen informatie te verstrekken), met name diervoeder-, vlees- en eierproducenten. 'Nederland – na China de grootste soja-importeur ter wereld - doet het in Europees opzicht redelijk, maar moet aan de slag om het eigen commitment voor 2015 te halen. Vorig jaar had 23 procent van de ingekochte soja een duurzaamheidscertificaat, terwijl dat de helft had moeten zijn', schrijft De Levensmiddelenkrant.

Nevedi, de koepelorganisatie van de veevoerindustrie, herkent zich niet in het geschetste beeld. 'Nevedi is van echter van mening dat de Nederlandse diervoederindustrie zowel in Nederland als in Europa juist de trekker is van inkoop van verantwoorde soja. De brancheorganisatie wil WNF vragen om tekst en uitleg te geven', meldt Boerderij.
Dit artikel afdrukken