Fruit Logistica is een logische plek om de Nederlandse kennis van lekker koken met plantaardige eiwitten met verve neer te zetten. Maar dat zouden we best vaker mogen doen. Zoals u weet, is ons kleine kikkerlandje internationaal koploper op plantaardige eiwit innovaties. En dan denk ik vooral even aan namen zoals de Vegetarische Slager, Schouten Europe (GoodBite), Ojah, Vivera, ABC-Kroos en The Dutch Weed Burger. Wij zijn ‘kneitergoed’ op dat vlak (techniek en productinnovatie) en dat mag internationaal vaker gehoord en gezien worden.
Mevrouw Ploumen, Nederland kampioen van de plantaardige eiwitten, lijkt u dat wat?Maar goed, wie de handschoen past, trekke hem aan. Sinds 2015 werk ik vanuit MVO Nederland, samen met brancheorganisatie Het Planeet, het bedrijfsleven, de ministeries van Buitenlandse en Economische Zaken, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen aan een Internationaal MVO Convenant voor de Nederlandse plantaardige eiwitbranche. Een convenant van kansen om voedselzekerheid risico’s voor te zijn, zo zou je het kunnen noemen. Met de ambitie om de productie en consumptie van plantaardige eiwitten internationaal te stimuleren. Eiwitproductie en consumptie speelt één van de hoofdrollen op het gebied van toekomstige voedselzekerheid. Met dit convenant dragen we bij aan meerdere Sustainable Development Goals (denk aan Zero hunger, Good health and wellbeing, Responsible production and consumption en Climate action).
We kunnen nu als Nederland een voortrekkersrol claimen. Dat leidt ook tot economische kansen, bijvoorbeeld in landen waar de eiwitconsumptie de komende decennia gaat ‘boomen’ zoals India. Om een tipje van de sluier op te lichten: een project vanuit het convenant waar we aan denken in India, is het lanceren van plantaardig fastfood voor de groeiende middenklasse. Gekoppeld aan het met plantaardige eiwitten nutritioneel verbeteren van schoolmaaltijden.
Laten we ons met volle overgave in de eiwitten storten! Wat kan bijdragen aan een versnelling van de ‘plantaardige eiwitrevolutie’, zoals sommigen het noemen, is als onze politici Nederland internationaal steviger positioneren op dit vlak. Bijvoorbeeld door met trots te verwijzen naar de innovatieve samenwerkingen en de daaruit voortvloeiende projecten. Dus nogmaals de vraag mevrouw Ploumen, Nederland kampioen van de plantaardige eiwitten, lijkt u dat wat?
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#6
Er zullen best gelegenheden zijn waar het binnen de context past om te zeggen dat NL het land is van tulpen, etc, en plantaardige eiwitten. Een specifieke beurs, of conferentie, etc. In het algemeen kun je dat echter niet zeggen.
Het gebruikte voorbeeld van fastfood en India is denk ik ongelukkig gekozen. Voor zo specifieke cultuur plus lokale marktomstandigheden volstaat enige terughoudendheid. Tevens zie ik de link niet tussen MVO en fastfood. Ik zou het wat dichter bij huis zoeken.
Beste Dick Veerman goede ondernemers creëren inderdaad hun eigen podium en hebben daar in veel gevallen geen minister bij nodig.
Mijn standpunt is dat rechtstreekse humane consumptie van duurzaam geproduceerde plantaardige en andere niet dierlijke eiwitten een bepalende factor is en steeds meer gaat zijn in hoe "future proof" eetpatronen zijn.
De onderliggende vraag is in welke landen we met de kennis, kunde en expertise van Nederlandse bedrijven en NGO's een bijdrage kunnen leveren aan het in stand houden of interessanter maken van duurzame plantaardige eiwit rijke eetpatronen. Dan heb je het over consumptie en dat valt of staat met het nauwkeurig inspelen op lokale en individuele context. Niet een Lada verkopen als van een BMW gedroomd wordt maar een op lokale en individuele behoeften en middelen afgestemd (verrassend) alternatief, een soort Tesla of een bakfiets...
De vraag aan de minister is onder andere bedoeld om ook vanuit de politiek na te denken wat de mogelijkheden zijn om ondernemers en oplossingsgerichte NGO's nationaal en internationaal de eiwitconsumptie te (helpen) vergroenen als belangrijk onderdeel van het voedselbeleid.
Lang in winterslaap op FL, maar daar ben ik weer!
Kampioen plantaardig produceren; prima, zit in onze genen; inspelen op een groeiende marktvraag in NWEuropa. Echter, de komende jaren groeit de wereldbevolking, en wel grotendeels in Azie en Afrika. In veel van de landen in die werelddelen groeit de welvaart en wordt vooral de middenklasse groter. Dat zijn mensen die nu vooral plantaardig eten en die gaan hun groeiend inkomen besteden aan dierlijke producten, eerst pluimveevlees, eieren en als laatste zuivel en rundvlees en waar levensbeschouwing varkensvlees toelaat zit dat er ook nog tussen. Van de geschiedenis kun je leren en deze ontwikkeling is al decennia hetzelfde in landen waar de welvaart toeneemt. De voorspelling is dat in 2050 9 miljard mensen gemiddeld 50 kg vlees eten tegen nu 7 miljard ca. 35 kg; dat is inclusief de verwachte krimp in vleesconsumptie in vooral NW Europa en in mindere mate USA. Tel uit je winst! Ik begrijp niet wat Minister Ploumen voor enthousiasme teweeg moet brengen in het buitenland. Laten we ons richten op technologische innovaties om dat dierlijke eiwit te kunnen produceren zonder groei van CFP en met beperking van grondstofverbruik (incl. zoetwater verbruik). Veevoer produceren uit waardeloos organische resten o.a. dmv insecten en zeewier en kroos op zout water lijkt me een beter aandachtsveld.
Prachtige eindejaars let's-fill-bellies-of-billions! uithaal vanaf de kansel.
Come on fatten our purses, grijnst de koopman.
Afijn, ieder weet het: overzee vallen verhalen van thuis altijd grootser uit. Storytelling is merchandising.
Goed. Even internationaal inkaderen. Wat valt er in Nederland te oogsten na -en dankzij- het UN internationaal jaar van de peulvruchten? Dat had via FAO een showcase van jewelste kunnen bieden. Daarmee ook een mooie kans voor Ploumens spagaatportefeuille.
Het themajaar is hier te lande tamelijk kleur- en smakeloos gebleven. Dat is, in mijn bescheiden perceptie. Ik kan me vergissen. Misschien overschat ik de FAO wel. Dan lees ik graag een weerlegging, of verwijzing naar evt. eerdere foodlog bijdrage.
Institutioneel toerisme: handelsmissie van Rutte naar Indonesia had welgeteld 1 Nederlands tuinbouw gerelateerd bedrijf (Bejo) in zijn gevolg. Uit de pers (propaganda) leek net of er een hele tuinbouwmissie was. Was ook wel zo: 10+ man NL overheid en organisaties uit die hoek.