Nederland is de nieuwe wereldkampioen webwinkelen. Op de E-commerce Index, de ranglijst van 151 landen met de sterkste online handel van Unctad (VN-organisatie voor handel en ontwikkeling) staat Nederland bovenaan. Singapore en Zwitserland zijn respectievelijk nummer 2 en 3. In de top-10 staan 8 Europese landen.

Nederland heeft de toppositie te danken aan het aantal 'secure servers', veilige betaalomgevingen van webwinkels. Geen enkel ander land scoort zo hoog op dit vlak. Verder telt ons land het op één na hoogste percentage online shoppers ter wereld (76% van de Nederlanders), het op 2 na hoogste aantal webshops (82.000) en hebben vrijwel alle Nederlanders internettoegang (95%) en een bankrekening. Alles bij elkaar maakt dat van Nederland "de 11e grootste B2C e-commercemarkt ter wereld", aldus RetailDetail.

Vorig jaar stond Luxemburg nog op de eerste plaats. Dit jaar valt Luxemburg buiten de top-10. De reden: de pakketbezorging (het logische vervolg van internetbestellen) scoort er ondermaats. Hetzelfde geldt voor België, dat op de 28e plaats in de E-commerce Index staat. De pakjesbezorging scoort in België 70 van de 100. In Nederland is dat 90. Singapore scoort, net als Ierland, de perfecte 100 op postbezorging.

ecommerce index unctadRetailDetail - Nederland wereldtop, België flop in e-commerce
  • Deel
Druk af