Nederland heeft de toppositie te danken aan het aantal 'secure servers', veilige betaalomgevingen van webwinkels. Geen enkel ander land scoort zo hoog op dit vlak. Verder telt ons land het op één na hoogste percentage online shoppers ter wereld (76% van de Nederlanders), het op 2 na hoogste aantal webshops (82.000) en hebben vrijwel alle Nederlanders internettoegang (95%) en een bankrekening. Alles bij elkaar maakt dat van Nederland "de 11e grootste B2C e-commercemarkt ter wereld", aldus RetailDetail.
Vorig jaar stond Luxemburg nog op de eerste plaats. Dit jaar valt Luxemburg buiten de top-10. De reden: de pakketbezorging (het logische vervolg van internetbestellen) scoort er ondermaats. Hetzelfde geldt voor België, dat op de 28e plaats in de E-commerce Index staat. De pakjesbezorging scoort in België 70 van de 100. In Nederland is dat 90. Singapore scoort, net als Ierland, de perfecte 100 op postbezorging.

Ik denk dat je bedoelde: gaan door deze ontwikkeling hier echte winkels sneller verdwijnen?
Dat zou niet onlogisch zijn. Nederland telt nl. te veel supermarktfilialen. In het wereldje is dat heel bekend; helaas kan ik zo snel geen algemeen artikel vinden dat het onderwerp behandeld, maar hier vind je een lokaal voorbeeld.
Gemeentebesturen geven graag een aantal supermarkten de ruimte. Dat levert geld op en lage prijzen voor consumenten. Tegelijk maakt het de spoeling eigenlijk te dun. Marktleider AH zit er het diepst in, want omdat het bedrijf de meeste winkels heeft moet het zich al decennia voller laten met nwe filialen om zijn positie vast te houden. En dat met nwe Lidls en Aldi's om zich heen waar het bedrijf niet van kan winnen vanwege hun veel slimmere manier van geld per artikel maken. Niet voor niets gooit AH nu het roer om.
Dus logisch gezien: ja, dit zou Nederland weleens sneller kunnen veranderen. Zeker nu onroerend goed ontwikkelaars oude winkels en kantoorgebouwen in stads- en dorpscentra als prima particuliere woonpanden hebben ontdekt.
Is er hierdoor ook de hoogste correlatie met het verdwijnen van de echte winkels?