In 2020 was Nederland de grootste exporteur van bier in de Europese Unie. Wereldwijd is Nederland zelfs de op één na grootste bierexporteur, na Mexico, dat twee keer zoveel bier exporteert als Nederland. Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nederland exporteerde vorig jaar voor ruim €2 miljard aan bier.

Nederland blijft al 20 jaar België voor als grootste exporteur van alcoholhoudend bier in de EU, maar het verschil wordt steeds kleiner. De exportwaarde van Belgisch bier vervijfvoudigde in de periode 2000-2020, de Nederlandse exportwaarde is in 2020 75% hoger dan in 2000. Nederland en België worden gevolgd door Duitsland en Frankrijk.

Op het gebied van alcoholvrij bier ziet de ranglijst er iets anders uit. In 2017 en 2018 was Duitsland de grootste exporteur van alcoholvrij bier in de EU. De afgelopen 2 jaar nam Nederland de koppositie als grootste exporteur van alcoholvrij bier over. Na Nederland en Duitsland volgen Bulgarije, Polen, Spanje en België.

De belangrijkste exportbestemming voor Nederlands bier is de Verenigde Staten. Daar gaat 37% van al ons bier naar toe, nog eens 10% gaat naar Frankrijk en 5% naar Groot-Brittannië. Omgekeerd kwam van al het bier dat de VS in 2020 invoerden, 14% uit Nederland, 6% uit België en maar liefst 71% uit buurland Mexico.

Nederlands alcoholvrij bier gaat met name naar de VS (42%), Groot-Brittannië (8%) en Canada (7%). In de top-10 staat ook de Verenigde Arabische Emiraten. Opvallend: Nederland exporteert voor €52 miljoen aan alcoholhoudend bier naar het islamitische land, en maar voor €1 miljoen alcoholvrij.
  • Deel
Druk af