Vorig jaar importeerde Nederland voor €641 miljoen aan ruwe zonnebloemolie. Daarmee is ons land binnen de Europese Unie de grootste zonnebloemolie-importeur, voor Spanje (€616 miljoen) en Italië (€553 miljoen), meldt het CBS.

Van al die zonnebloemolie haalde Nederland 84% uit Oekraïne. Dat steekt schril af tegen onze buurlanden België en Duitsland. Hoewel Duitsland, nummer vier op de Europese lijst, voor €356 miljoen ruwe zonnebloemolie importeerde, haalde het land maar voor €4 miljoen uit Oekraïne. België importeerde voor €209 miljoen zonnebloemolie, maar niets uit Oekraïne.

Nederland voerde in 2021 voor ruim €2 miljard aan goederen in uit Oekraïne. Daarvan bestond 88% (€1,8 miljard) uit landbouwproducten.

Naast ruwe zonnebloemolie importeerde Nederland ook veel mais (na Spanje zijn wij de grootste maisimporteur van Europa); 42% van de Nederlandse maisimport is afkomstig uit Oekraïne. De invoerwaarde van zonnebloemolie en maïs samen bedroeg in totaal 52,5% van de totale invoer uit Oekraïne. Kool- en raapzaad zijn goed voor 17% van de invoerwaarde. De overige landbouwproducten die Nederland uit Oekraïne haalde (19%) zijn onder meer kippenvlees en sojabonen.

Oekraïne staat voor Nederland op de tiende plaats als herkomstland voor landbouwproducten. Verreweg de meeste landbouwproducten halen wij uit Duitsland, België, Frankrijk en Brazilië. Rusland is de 44e leverancier van landbouwgoederen.

Niet al die zonnebloemolie en mais blijven in eigen land of zijn nodig voor onze eigen consumptie. Van de zonnebloemolie blijft 15% in ons land achter, vooral na verdere verwerking. De rest wordt doorverkocht naar het buitenland, direct als wederuitvoer (door handelsbedrijven) of indirect als export na verdere verwerking in Nederland (bijvoorbeeld in koekjes of chips). Voor die verwerking is de Nederlandse levensmiddelenindustrie naarstig op zoek naar alternatieven.

Van de mais wordt 8% direct doorgevoerd naar het buitenland, 66% na verwerking in Nederland geëxporteerd en 26% blijft in Nederland, vooral als veevoergrondstof voor het voeden van kippen, varkens en koeien.

De cijfers laten vooral zien dat Nederland een belangrijk overslag-, handels- en verwerkingscentrum in Europa is.
Reageer
  • Deel
Druk af