Nederland is in Europa "bijna kampioen" wat inflatie betreft. Dat zei hoofdeconoom Peter Hein Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend op de NOS. Het CBS meldt dat het algemeen prijspeil in Nederland in 2019 gemiddeld met 2,6% is gestegen, de hoogste stijging in 17 jaar. Alleen in Slowakije was de inflatie nog iets hoger: 2,8%. Gemiddeld lag het inflatiepercentage in de eurozone op 1,2%.

Het hoge inflatiecijfer houdt direct verband met het duurder worden van eten en drinken (zonder alcohol) en energie. Per januari 2019 werd de energiebelasting verhoogd en ging het lage btw-tarief van 6 naar 9%. Levensmiddelen vallen onder het lage tarief. Omdat Nederlanders gemiddeld 10% van hun uitgaven aan voedsel besteden, tikt de verhoging flink door. Gemiddeld stegen de prijzen in de supermarkt vorig jaar met zo'n 4% (wat tot een recordomzet leidde) en in de horeca met 4,6%.

Het CBS houdt al sinds 1901 de inflatie bij. "Meer dan een eeuw gingen we met een notitieblokje de winkels in om van enkele tientallen artikelen de prijzen te noteren", vertelt Van Mulligen. Dat is vanaf dit jaar anders: het CBS stapt over op elektronische data. Aangeleverd door de supermarkten, of zelf verzameld op het internet. "Dat geeft een goed beeld van de prijsontwikkeling in Nederland."
CBS - Grootste stijging consumentenprijzen na 2002
  • Deel
Druk af