In een artikel in De Boerderij van Vandaag meldt Bernard Veldhuyzen van Zeijerveld dat 'ongeveer de helft van de kaas die in het zelfbedieningsschap van Nederlandse supermarkten wordt verkocht, van goedkope buitenlandse herkomst is. Het gaat om een hoeveelheid van een kleine 50.000 ton. Deze hoeveelheid is bovendien sterk groeiend.'

Nederland importeert jaarlijks zo'n 200.000 ton buitenlandse kaas. Een relatief klein deel daarvan is exclusieve buitenlandse kaas met een hoge marge, de rest wordt opnieuw geëxporteerd of verwerkt in de voedingsmiddelenindustrie. Of verkocht dus.

De kaas die in de supermarkten ligt is volgens De Boerderij veelal goedkope Duitse of Poolse foliekaas, maar die is niet als zodanig herkenbaar, omdat de kaas in Nederland wordt verpakt of omgepakt. Daardoor is ook op het bekende 'ovaaltje' niet te zien waar het product vandaan komt.

Als Nederlandse kaas kennelijk te duur wordt en buitenlandse hier de markt opkomt, wat doen we dan straks met de onze?

Fotocredits: Like_the_Grand_Canyon

Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Dit artikel afdrukken