Het is pompoenseizoen en dat zullen we weten ook.
Voor een deel hangt de belangstelling samen met het simpele feit dat het nú pompoenentijd is. Ook commercie speelt een rol: in navolging van het Amerikaanse Halloween zullen ook in ons land vandaag talloze kinderen verkleed langs de deuren gaan in een 'trick-or-treat-tocht'. Zet het speciale Halloween-snoep maar vast klaar, roept de tv-reclame ons toe. En maak een pompoen-lampion met een kaarsje erin.
Waar komen al die pompoenen vandaan? Het CBS zet de cijfers op een rijtje: in ons land telen dit jaar 350 bedrijven op 754 hectare pompoenen. Vorig jaar waren dat er nog 366, die op 924 hectare pompoenen teelden. Binnen Europa staan we op de de achtste plaats. Duitsland is Europees pompoenkampioen met 4.500 hectare aan pompoenareaal. Binnen Nederland is de meest geteelde vollegrondsgroente overigens de ui. Op bijna 35.000 hectare, 40% van het totale vollegrondsareaal, wordt in Nederland uien geteeld. Daar valt 754 hectare aan pompoenen bij in het niet. Van die uien exporteren we 98% leerde het CBL Nederland gisteren.
We eten al die pompoenen niet zelf op. Vorig jaar exporteerde Nederland in totaal 38,2 miljoen kilo pompoen. De eerste 5 maanden van dit jaar ging 21 miljoen kilo de grens over. Daar staat tegenover dat we vorig jaar ook 67,7 miljoen kilo pompoen importeerden. De piek van de import ligt, dat zal niet verrassen, in Halloweenmaand oktober.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Pompoen-carven tot kunst verheven. Tover je pompoen om in een heuse Picasso of Van Gogh, laat deze fotoreportage zien.
Gisteravond hebben we nog pompoen gegeten; deze keer een flespompoen en die is niet(?) geschikt voor Halloween. Een man in het dorp teelt pompoenen, maar die zijn weer niet geschikt voor consumptie. Vanavond krijgen we in ieder geval geen kinderen aan de deur en het is maar afwachten hoe het 10 november (St Maarten) is dit jaar.