Nederland importeerde in 2020 liefst 19% meer avocado's dan in 2019. Nooit eerder voerde Nederland zoveel avocado's in. Met een invoerwaarde die voor het eerst meer dan 1 miljard euro bedroeg, is de Rotterdamse doorvoerhaven steeds belangrijker voor de toestroom van avocado's naar andere Europese landen, schrijft FoodHolland.

Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt Nederland de tweede grootste importeur van avocado's ter wereld. In 2020 werd in totaal 373 miljoen kilogram aan avocado's van buiten de Europese Unie ons land in geïmporteerd. In 2019 was dat nog 313 miljoen kilogram. Peru is Nederlands' grootste leverancier, met 33% van het totale invoergewicht.

Van al die kilo's avocado is slechts 9% bedoeld voor de eigen Nederlandse markt. De rest is bestemd voor het Europese achterland, zoals Duitsland en Frankrijk. Dat maakt Nederland 's werelds grootste niet-producerende exporteur van de vette groene vrucht.

Nederlanders eten per persoon gemiddeld 2,2 kilo (ongeveer 12 stuks) avocado per jaar. In ons land is de vrucht populair, want het Europese gemiddelde ligt op 1,2 kilo per persoon. Toch eet nog maar zo'n 35% regelmatig een avocado. Kijkend naar de consumptie in de VS (jaarlijks 3,5 kg) en Mexico (jaarlijks 6,5-7 kg), voorziet Fred van Heyningen, directeur van avocado-importeur Nature's Pride, een aanhoudende groei voor het steeds populairdere 'groene goud' voor Nederland en de rest van Europa.
CBS - Avocado-import groeit met 19 procent in 2020
  • Deel
Druk af